Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


انسان یا ماشین مسئله این است - ماشین‌های هوشمند به‌جای شما فکر می‌کنند

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[12 Apr 2008]   [ میثم لطفی]


اندکی توجه به اخباری که از سوی رسانه‌های مختلف منتشر می‌شود گویای این امر است که کامپیوترها نسبت به گذشته بسیار هوشمند‌تر شده‌اند. اما سئوال اینجاست که هوش مصنوعی این کامپیوترها چه میزان توانایی دارد و ما در تصمیم‌گیری‌های خود تا چه‌اندازه می‌توانیم به آنها اطمینان کنیم؟ این‌طور که به‌نظر می‌رسد، در برخی فیلم‌های تخیلی وجود این قبیل ماشین‌ها بسیار مفید است و برای مثال در فیلمی مثلCity of Brotherly Love ، تام کروز با استفاده از سیستمی مشابه سعی می‌کند همه کارهای خطیر و بزرگ خود را انجام دهد. این امکان برای بازیگران فیلم وجود دارد که به کمک کامپیوترهای هوشمند از اتفاقاتی که هنوز نیفتاده مطلع شوند و پیش از ارتکاب جرم، جلوی فرد خاطی را بگیرند. بر این اساس، ماموران پلیس افرادی را که قرار است در آینده تخلفی را انجام دهند دستگیر و او را مجازات می‌کنند. ریچارد بک(Richard Beck) یکی از محققان دانشگاه جرم‌‌شناسی فیلا‌دلفیا بر این باور است که می‌تواند بر اساس سوابق هر شخص و همچنین اطلا‌عات موجود در مرکز آزادی زندانیان این ایالت یک مدل آماری جامع درست کند و به این وسیله نشان دهد که احتمال بروز جنایت یا خودکشی در کدام یک از افراد بیشتر است. طبق گزارش‌های به‌دست آمده، این سیستم جدید که پرونده مربوط به هر فرد را به‌صورت جداگانه بررسی می‌کند ۴۰ درصد بیشتر از سیستم‌های موجود می‌تواند احتمال بروز این‌گونه جرم‌ها را در افراد شناسایی کند.
این برنامه همانند تمامی‌سیستم‌های پیش‌بینی تا آن‌جا که ممکن است از تمامی‌اطلا‌عات موجود استفاده می‌کند و با تحلیل آنها، نشان می‌دهد که احتمال بروز تخلف در هر فرد تا چه‌اندازه افزایش می‌یابد. بررسی‌های آماری در این زمینه می‌تواند قابلیت بازدارندگی داشته باشد و اگر چه ماموران پلیس با استناد به نتایج این بررسی‌ها هیچ فردی را دستگیر نمی‌کنند، می‌توانند مراقبت بیشتری را از این افراد داشته باشند. با توجه به اینکه سیستم‌های موجود هنوز به طور دقیق نمی‌توانند رفتارهای هر فرد را در آینده پیش‌بینی کنند، این سیستم‌ها هم‌اکنون برای پیش‌بینی رفتارهای گروهی از افراد مورد استفاده قرار می‌‌گیرند. برای مثال، درحال حاضر از این سیستم‌ها برای پیش‌بینی رفتار فروشندگان در آینده استفاده می‌شود.

به همین خاطر کارشناسان معتقدند که با استفاده از یک مدل مشابه می‌توانند احتمال بروز جرم و جنایات را دریابند. اما باید توجه داشت که اگر این سیستم احتمال دهد که یک فرد قرار است تخلف کند چه عملی را باید انجام داد؟ چطور باید در مقابل فردی که احتمال بروز خطا در او وجود دارد و ادعا می‌کند که این کار را نخواهد کرد عمل کنیم؟ اگر کامپیوتر بروز تخلفات آتی در افراد را محرز اعلا‌م کند، چگونه می‌توان با این استناد افراد را دستگیر کرد؟ پاسخ‌گویی به این سئوالا‌ت کمی مسخره به‌نظر می‌رسد، اما بد نیست بدانید این روزها شرکت‌های بزرگ با استفاده از نرم‌افزارهای جدید پیش‌بینی می‌کنند که یک کارمند تا چه‌اندازه می‌تواند به این شرکت وفادار باشد و میزان تعهد و تخصص در او تا چه‌اندازه است. با وجود اینکه خیلی از کارشناسان به نتایج حاصل از تحلیل‌های این نرم‌افزارها اطمینان زیادی نمی‌‌کنند، باید اعتراف کرد که برنامه‌هایی از این قبیل تنها راه ورود به بسیاری از شرکت‌های بزرگ هستند. ممکن است که شما در مصاحبه استخدامی‌یک شرکت نتایج قابل‌قبولی را کسب کرده باشید، اما اگر نتوانید از آزمایش‌های این نرم‌افزار سربلند بیرون بیایید استخدام نخواهید شد. شرکت‌ها این روزها اعتماد زیادی به برنامه‌های این‌چنینی می‌کنند و به جای فکر کردن در مورد هریک از کارمندان، این وظیفه را به کامپیوترها محول می‌کنند.گزارش دیگری که در این زمینه منتشر شده بیان می‌دارد که آیا واقعا می‌توان هوشمند‌ترین ماشین دنیا را تولید کرد؟ ری کورزویل(Ray Kurzweil) و دیوید گلرنتر(David Gelernter) ادعا می‌کنند که این ماشین را تولید کرده‌اند. به عقیده این افراد، ماشینی که آن‌ها به‌تازگی ساخته‌اند و شباهت زیادی به ربوت‌ها دارد بسیار هوشمند، خلا‌ق و توانمند است و بر این اساس می‌توان بخشی از کارهای روزانه انسان‌ها را به آن واگذار کرد.

با وجود اینکه تا کنون اقدامات فراوانی هم در این زمینه صورت گرفته، ساخت ماشین‌هایی با قابلیت‌های انسان مسئله‌ای است که دانشمندان هم هنوز نتوانسته‌اند به آن پاسخ گویند. پروفسور کورزویل و گلرنتر از دانشگاه یل(Yale) زمان زیادی را در این زمینه صرف کرده‌اند که با این وجود هنوز نتوانسته‌اند به یک سئوال اساسی پاسخ دهند: «آیا ما در ساخت یک روبوت فوق هوشمند محدود هستیم، یا ساخت ماشین‌های هوشمند و خلا‌ق برای ما امکان‌پذیر است؟» اگرچه بسیاری از محققان معتقدند که ساخت این ماشین غیرممکن است، همه افراد مخالف و موافق با نظریه ساخت ماشین‌های هوشمند بر این باورند که این یک سئوال فیلسوفانه است و سئوال علمی محسوب نمی‌شود.چندی پیش مدیران دانشگاهMIT هفتادمین سالگرد عرضه نظریه آلن تورینگ(Alan Turing) را جشن گرفتند. تورینگ در این نظریه در مورد «اعداد محاسبه‌پذیر» صحبت کرده بود. این نظریه درسال ۱۹۳۶ در روزنامه‌های کثیرالا‌نتشار به‌چاپ رسید و پس از پن دانشمندان زیادی تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کردند. امروزه گفته می‌شود که این نظریه پایه و اساس تلا‌ش‌های کنونی محققان برای ساخت نرم‌افزارهای هوشمند و ساخت ماشین‌های متفکر است. تورینگ در مقاله‌ای دیگری که در سال ۱۹۵۰ منتشر کرده بود تست‌هایی را با نامTuring Test ارایه داد که به کمک آن می‌شد میزان هوشمندی در یک ماشین را سنجید.

از جمله تست‌های تورینگ آن بود که یک فرد و یک ماشین فعالیت مربوط به خود را در مورد یک عمل به‌خصوص انجام دهند، در مقابل کامپیوتر که نمی‌دانست کدام‌یک از این فعالیت‌ها توسط انسان انجام شده باید میزان هوشمندی به‌کار برده شده در این فعالیت را ارزیابی می‌کرد و از این طریق نشان می‌داد که ماشین مربوطه تا چه‌اندازه موفق بوده است.این تست‌ها که امروزه دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرند پایه و اساس اولیه هوش مصنوعی به‌حساب می‌آیند و باعث شدند تا امروزه دانشمند به فکر ساخت ماشین‌های هوشنمد بیافتند. کورزویل در این‌باره می‌گوید: "ما به‌زودی موفق به ساخت ابزارهایی خواهیم شد که می‌توانند با مغز انسان برابری کنند و همانند انسان تصمیم بگیرند. باید اعتراف کرد که سیستم‌های کنونی نمی‌توانند همه این آرزوها را به‌خوبی برآورده کنند، اما دانشمندان از هم‌اکنون به ۲۰ سال آینده می‌نگرند و معتقدند که تا آن زمان شرایط لا‌زم برای ساخت ماشین‌‌هایی با قابلیت‌های انسانی را فراهم خواهند کرد.

کورزویل در ادامه صحبت‌های خود با خنده گفت: «به‌زودی انسان‌ها اعتراف خواهند کرد که ماشین‌ها می‌توانند از آنها پیشی بگیرند، زیرا ماشین‌ها به قدری خلا‌ق می‌شوند که دیگر فرصت انجام هیچ کاری را به بشر نمی‌دهند. این مسئله واضح است که شما با مغز خود فکر نمی‌کنید، بلکه بدن شما هم دراین زمینه همکاری می‌کند.» گلرنتر هم تا حدودی با این صحبت‌ها موافق است، اما می‌گوید ماشین‌ها هرچقدر هم که هوشمند شوند نمی‌توانند همانند انسان‌ها احساس و عاطفه داشته باشند و این مسئله باعث خواهد شد تا بازهم انسان‌ها حرف آخر را بزنند. توجه داشته باشید، باوجود اینکه ماشین‌های هوشمند هنوز به‌اندازه کافی رشد نکرده‌‌اند، در برخی موارد توانسته‌اند از انسان‌ها پیشی بگیرند. در یک خبر جدید آمده، ولا‌دیمیر کرامنیک(Vladimir Kramnik) یکی از سرشناس‌ترین شطرنج‌بازان جهان در مقابل برنامه کامپیوتری zDeep Frit شکست خورده است. این نرم‌افزار قدرتمند در یک رقابت پنج ساعته با ۴۷ حرکت رقیب خود را شکست داد و توانست پس از شش بازی، با نتیجه چهار بر دو به عنوان پیروز این رقابت برگزیده شود.

کرامنیک روسی که هم‌اکنون ۳۱ سال دارد در سال ۲۰۰۲ توانسته بود این نرم‌افزار را شکست دهد، اما zDeep Frit که هم‌اکنون به‌روز شده دیگر اجازه پیروزی را به کرامنیک نداد. این نرم‌افزار کامپیوتری هم‌اکنون می‌تواند چندین میلیون حرکت را در هر ثانیه پیش‌بینی کند و بهترین حرکت را برای خود برگزیند. با وجود این پیروزی و دیگر برتری‌های کامپیوتر نسبت به انسان، دانشمندان هنوز اطمینان زیادی به نرم‌افزارهای هوشمند ندارند و براین باورند که باید مطالعات بیشتری را روی این محصولا‌ت انجام داد. آنچه که همه محققان جهان بر آن اتفاق‌نظر دارند برتری همه جانبه انسان نسبت به ماشین است و گفته می‌شود که هرچقدر هوشمندی در ماشین‌ها افزایش پیدا کند، بازهم نمی‌توانند جای انسان‌ها را بگیرند.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: روزنامه حیات نو


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

خبرهای علمی

+ چرا باید تهدید زلزله در تهران را جدی گرفت؟ فرهاد یگانه

+ مدلي براي عناصرتوليد كنندۀ انديشه درمغز Kurzweil

+ ذهن آگاهی چیست؟ فرامرز کوثری

+ یافته هایی عجیب درباره سوخت و ساز بدن مترجم : مهدی پیرگزی

+ هوشمندانه ورزش کنید مترجم: ندا اظهری

+ فناوری چگونه مغز ما را تغییر می دهد؟ مترجم: مهدی پیرگزی

+ علمی به نام «کار تیمی» مترجم: مهدی پیرگزی

+ قرن مهندسی ژنتیک 

+ انواع دنیاهای موازی 

+ ورود به دنیاهای موازی 

+ نگاهی علمی به ذهن انسان حمیدرضا مازندرانی

+ پایانی با شکوه کاسینی و درس هایی برای ساکنان شهری دور پوریا ناظمی

+ چه کسی انرژی را درمان می‌کند؟ هرمز پوررستمی

+ پژوهشگران برای اولین بار مغز انسان را به اینترنت متصل کردند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی ده سال زودتر از بروز نشانه‌ها، آلزایمر را تشخیص می‌دهد حمیدرضا تائبی

+ افزایش توانایی ذهن با نرمش مغزی 

+ تاریکی جهان یا تاریکی خرد پوریا ناظمی

+ رابطه بین هوش افراد و طول عمر آنها چگونه است؟ 

+ میرزاخانی: خوش‌شانس بودم و در زمان درستی به دنیا آمدم حمیدرضا تائبی

+ چرا خوشحالی مانع خلاقیت می‌شود؟ مهسا قنبری

+ سری شبکه عصبی: انواع شبکه عصبی 1 

+ سلول‌های بنیادی به کمک درمان ناباروری می‌آیند 

+ آیا جسدی که به روش سرمازیستی منجمد شده است دوباره به زندگی بازخواهد گشت؟ 

+ آیا انسان به حداکثر طول عمر خود رسیده است؟ 

+ چرا بچه‌ها تلویزیون را بیشتر از کتاب دوست دارند؟ روح‌الله کریمی

+ ملاحظات فنی چالش ساخت کیسه‌ آفرزیس برای جداسازی سلول‌ها 

+ انقلابی که اتفاق نیفتاد! دکتر شیرزاد کلهری

+ حافظه‌های مصنوعی؛ رویـای واقعـی حمیدرضا تائبی

+ چرا افراد باهوش از چند وظیفه‌گی اجتناب می‌کنند؟ مهسا قنبری

+ اظهارنظر جنجالی ایلان ماسک: رابط مغز و کامپیوتر ضامن بقای انسان‌ها حمیدرضا تائبی

+ افسردگی اختلال ذهنی نیست؛ راه‌کار مغز برای حل مشکل است! حمید نیک‌روش

+ کامپیوتر کشف کرد انسان‌ها چگونه چهره‌ها را تشخیص می‌دهند حمیدرضا تائبی

+ محاسبات مقاوتی: برمبنای مغز انسان 

+ نور، این «ذره – موج» پُر از زیبایی و راز همنشین بهار

+ بهره‎برداری از هوش‎اجتماعی نیروی‎کار آینده به کمک فناوری  مترجم: فریبا ولیزاده

+ بازگشت از آن دنیا محمدرضا تجلی

+ شبيه‌سازي مغز در 2015. 

+ کاربرد فناوری اطلاعات در پزشکی 

+ DNA روش آینده ذخیره اطلاعات خواهد بود؟ 

+ چرا علم با بحران مشروعیت و بی‌اعتمادی روبرو است؟ 

+ علم رهایی بخش 

+ مغز و اسرار آن (جهش غول‌آسای بعدی علم – بخش نخست) پوریا ناظمی

+ چرا سفر به مریخ مهم است؟ پوریا ناظمی

+ آشکارشدن امواج جاذبه؛ لحظه‌ای مهّم در تاریخ علم  همنشین بهار

+ ذهن زیبا یا متوهم ؟ فاطمه سیارپور

+ پیش به سوي یک استراتژي دموکراتیکی براي علم ویلیام کري

+ در آینده ای نزدیک دندان ها با شیشه ترمیم می شوند 

+ کبدچرب؛ بیماری آینده 

+ توربینی که پرواز می‌کند و چند برابر توربین‌های زمینی برق تولید می‌کند. 

+ خودرو‌هایی که با هم حرف می‌زنند جواد عسگری

+ شیوه‌های نوین درمان آسیب‌های مغزی 

+ کم‌آبی؛ هشداری برای 14 کشور خاورمیانه فرناز حیدری

+ چرا مخالف شبيه سازي انساني هستم؟ جرمي ريفکين

+ تبدیل بافت سرطانی به بافت سالم در آزمایشگاه bbc

+ دانشمندان در آزمایشگاه یک مغر انسان پرورش دادند 

+ طول عمر انسان محدودیت ندارد 

+ ويتامين‌هاي کاهش و افزايش وزن 

+ ناسا از کشف شبیه‌ترین سیاره به زمین خبر داد 

+ مغزهای متصل شده موش ها، کامپیوتر ارگانیک تولید می کند رضا مولوی

+ چگونه هوش هیجانی (EQ) خود را از 6 راه افزایش دهیم ؟  شیما عنایت فرد

+ ترکیب اپتوژنتیک و MRI برای مطالعه بیماری‌های مغزی 

+ دیدن با زبان امکانپذیر شد 

+ دستم را بفشار تا بگویم چقدر زنده می‌مانی بی بی سی

+ ناسا: رسیدن به سرعتی بیش از سرعت نور هنوز در حد رویا است بی بی سی

+ پیوند قلب مُرده به انسان برای اولین بار در جهان 

+ تاثیر درآمد والدین بر آناتومی مغزی کودکان 

+ چشم مصنوعی مجهز به وای – فای ساخته شد 

+ قدرتمندترین خودروی تمام برقی جهان ساخته شد 

+ کشف ارتباط سریع فکر کردن با عملکرد نوعی ژن 

+ استفاده از سفیده‌ تخم مرغ در فرآیند تولید نانوذرات 

+ نخستین قدم برای دستیابی به شهر هوشمند 

+ ساخت نوعی نانودارو برای درمان عفونت باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک‌ها 

+ «بهبود وضعیت اخلاقی مرهون خرد و دانش است و نه فقط ادیان»  کامبیز توانا

+ تصویربرداری فوق پیشرفته از میکروب‌ها و ذرات نانو با دستاورد ساخت داخل 

+ کشف راز مهمترین ژن استخوان ساز توسط محقق ایرانی دانشگاه آلاباما 

+ کاشت حافظه مصنوعی در مغز برای به یاد آوردن خاطرات 

+ زمین آن‌قدرها هم به ماه وابسته نیست  Space

+ رمزگشایی از اسرارآمیزترین ذرات بنیادی حامد الطافی مهربانی

+ پیش‌بینی زمان مرگ با کاهش قدرت بویایی 

+ برنامه‌های سوئیس برای توسعه دیپلماسی علم (۳) 

+ شروع به کار نیروگاه تولید برق از انرژی امواج دریا 

+ مصرف شکر را به «پنج تا ده درصد» رژیم غذایی روزانه کاهش دهید 

+ آیا نظریه «بیگ‌بنگ» به چالش گرفته شده است؟ بکتاش خمسه پور

+ پروفسور سرکار آرانی : “چرا” شروع یادگیری است 

+ روزنامه نگار ی علم پوریا ناظمی

+ ویژگی های فلسفی هوش مصنوعی چیست؟  

+ پیش بینی فناوری ها و رویدادهای علمی آینده  تحریریه‌ی بیگ بنگ

+ جهانی برخاسته از هیچ! میچیو کاکو

+ یادگیری چگونه رخ می دهد؟ 

+ هوش مصنوعی و آینده ترسناک بشر 

+ ۱۱ دلیلی که شیر دیگر یک غذای جادویی نیست  نسیبه خانلرزاده

+ چگونه به ناممکن ها دست پیدا کنیم؟  

+ اختراعات تصادفی که جهان را تغییر داد جواد ارشادی

+ این درد می تواند از علایم افسردگی باشد 

+ خالکوبی هپاتیت می آورد؟ 

+ چگونه به وسیله اینترنت تحقیق کنیم؟  ربابه نصیرزاده

+ طراحی دیش‌هایی برای تولید برق، آب پاکیزه و تهویه مطبوع از خورشید 

+ ۱۴۸ فناوری و راهکار برای مدیریت بحران کم‌آبی 

+ شیمی درمانی تا ۲۰ سال دیگر منسوخ می‌شود 

+ برقراری اولین ارتباط تله‌پاتی مغز به مغز در جهان 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995