Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


خشونت‌های واقعی در فضای مجازی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[23 May 2017]   [ شکوفه احمدی]

خشونت‌های سایبری علیه زنان

«خطت را عوض کن»، « فیسبوکت را ببند»، « ولش کن، به او توجه نکن»، « تقصیر خودت است که به او رو دادی»، «چرا تلفنت را خاموش نمی‌کنی»، « اس ام اس‌هایش را پاک کن». این جمله‌‏ها فقط نمونه‌ای از توصیه‌هایی است که در مقام واکنش به خشونت‌های موجود در فضای مجازی و مخابراتی -اعم از اینترنت، موبایل و غیره- به زنان می‏‌شود، خشونت‏‌هایی که به‌طور خاص علیه آنان است. مسئله خشونت در فضای سایبری/مخابراتی مصادیق گسترده، و البته پیچیده‌ای دارد. این خشونت‌ها که اتفاقا باید با تأکید آنها را «جرائم سایبری» نامید، می‌تواند شامل کارهایی از این دست باشد: تهدید به افشای مسائل حریم خصوصی و انتشار اطلاعات دیجیتال -مانند فیلم، ویدئو، عکس و نامه- و باج‌گیری در قبال منتشرنکردن آنها؛ سوءاستفاده از اطلاعات خصوصی ضبط‌شده به‌قصد هرزه‌نگاری؛ اجبار به نمایش اندام‌ها و ضبط این تصاویر و انتشار آنها؛ و نیز اعمال فشارهای روانی ازجمله آزارها و تهدیدهای نوشتاری یا کلامی، توهین‌های جنسی و جنسیتی، استفاده از الفاظ رکیک، تهدید به تجاوز، تحقیر، تهدید به بی‌آبرویی، اتهام و افترا، و فرستادن پیام فیسبوکی، توییتری، وایبری و پیامک‌های تلفنی توهین‌آمیز.
چرا خشونت سایبری پنهان است؟
زمانی که دو عامل محتوای مجرمانه و عنصر ابزاری (سایبری/مخابراتی) در کنار هم قرار گیرند، جرم سایبری/مخابراتی به وقوع پیوسته است. بحث اصلی ما در این نوشتار همین دسته از حمله‌‏هاست که در فضای سایبری/مخابراتی علیه زنان صورت می‌گیرد و مصداق بارز خشونت با زنان است. اما بسیاری از مردم اینها را خشونت نمی‌دانند، زیرا این خشونت‌ها (جرائم) فاقد عنصر مادی خشونت هستند -یعنی به شکل فیزیکی اعمال نمی‌شوند و رؤیت‌‏ناپذیرند- یا معمولاً با فاصله زمانی و چندباره صورت می‌گیرند. این‌‏دست حمله‏‌ها و خشونت‌ها معمولا از نظر بسیاری از اطرافیان ما بی‌اهمیت و حتی غیرواقعی‏‏‌اند، و باید آنها را نادیده گرفت.
از آنجا که خشونت‌های سایبری با فشار روانی بالایی اعمال می‌شوند، قدرت تخریب بیشتری دارند و قربانیان معمولا در تنهایی و بدون رویت عنصر مادی و فیزیکی متحمل آن می‌شوند. زیرا در بیشتر مواقع برای آنان دشوار است که اتفاق‌‏ها را برای اطرافیان و مراجع قضایی بازگو کنند و به‌تنهایی فشار روانی ناشی از آن را تحمل می‌کنند؛ زمانی هم که زنی لب به شکایت می‏‌گشایند، به‌‏سبب فقدان عنصر مادی خشونت، اطرافیانش او را به نادیده‏‌گرفتن تشویق می‌کنند. گاهی خشونت‌‏دیده‌ها را متهم می‌کنند که مسئله را بیش‌ازاندازه بزرگ و مهم جلوه می‌دهند و دنبال دردسر می‌گردند. نیز از آنجا که این حمله‏‌ها معمولا شان اجتماعی و اعتبار افراد را هدف قرار می‌دهند، افشای آنها به‌نوعی به حیثیت، آبرو و شرف ایشان، در معنای عرفی/سنتی آن، لطمه می‎‏زند و خشونت‌‏دیدگان به‌واسطه بار اخلاقی آن از بازگویی یا پیگیری شکایتشان به‌شدت ابا دارند.
اطرافیان، دوستان و گاهی همسر فرد خشونت‌‏دیده با توصیه‌های به‌ظاهر خیرخواهانه نوعی بی‌توجهی و نادیده‏ گرفتن را ترویج و توصیه می‌کنند، نادیده ‏گرفتن خشونتی که طبق قانون «جرم» تعریف شده و قابل پیگیری است. گاهی پیگیری این جرائم از نظر اداری با بی‌توجهی‌ها و موانع متعددی روبه‌‏رو می‌شود؛ ممکن است این روند طولانی و انرژی‌‏بر باشد و چندان مورد حمایت اخلاقی و عرفی قرار نگیرد. اما پیگیری آن ممکن، و مراحل تشکیل پرونده قضایی نسبتا آسان و قابل تحمل است.

خشونت‌های اینترنتی/مخابراتی
این‌­دست جرائم در ایران، در قانونی مصوب بهمن ۱۳۸۹، به شکل مجموعه قوانین جرائم سایبری تدوین شده است که البته باید عنوان جرائم مخابراتی را هم به آن اضافه کرد، مجموعه قوانینی که با تدقیق در مصادیق، و بیان جزئیات چنین حمله‏‌هایی می‌تواند خلا قانونیِ ورود فناوری‌های جدید و سوءاستفاده خشونت‌آمیز کاربران را پر کند. مسئله خلا قانونی باعث می‌شود خشونت‌ورزان با رویه قابل ارجاع کیفری روبه‌‏رو نباشند و این می‌تواند دست آنها را در هر حرکتی باز بگذارد.

زنان چه تجربه‌‏هایی از خشونت سایبری دارند؟
بمبارانی از پیامک‌های توهین‌آمیز با الفاظی رکیک و لحنی تهدیدآمیز؛ دریافت پیام‌‏های فیسبوکی، یا محاصره شدن خشونت‌‏دیده با عکس‌های مستهجنی که معمولا به‏‌قصد تخریب شخصیت برای او ارسال میشود؛ بازنشر عکس‌ها و مسائل مربوط به حریم خصوصی فرد به‌‏قصد باج‌گیری یا واداشتن او به سکوت برای ادامه رابطه‌ای بیمارگونه. هرچند مطالعه دقیق و قابل ارجاعی روی انواع و میزان شیوع این‌‏دست خشونت‌ها نداریم، می‌توان گفت موارد ذکرشده بخشی از نمونه‌های بسیار تکرارشونده خشونت علیه زنان‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌اند.
برای مقابله با این‌‏دست خشونت‌ها، صرفا آگاهی از نحوه اعمال آنها کافی نیست، باید پیامدهایشان را هم شناخت، پیامدهایی مانند از دست دادن کار، فشارهای روانی، انزواجویی و حتی گاه خودکشی. هرچند معمولا اینها را پیامدهای چنین خشونت‌هایی نمی‌دانند.

استراتژی‌های زنان خشونت‌‏دیده چیست؟
معمولا زنان بعد از خشونت‌های سایبری سعی می‌کنند دوباره فضای امنی را برای خود درست کنند. به این معنی که از محیط سایبری بیرون می‌روند و حساب کاربری خود را می‏‌بندند یا آن را تغییر می‌دهند تا دسترسی خشونت‌ورز را مسدود کنند، حتی گاه خط تلفن خود را عوض می‌کنند. درکل سعی می‌کنند امنیت ازدسترفته را با شیوه‌‏ای جز شکایت قانونی بازسازی کنند. اما اینها روش خوبی برای مقابله با این‌‏دست خشونتها نیست، چراکه خشونت‌ورز معمولاً راه اعمال آن را عوض می‌کند و دست از کار نمی‌کشد. زنان در بعضی موارد محل زندگی و محل کار خود را برای همیشه ترک می‌کنند. شاید بیکار شوند و حتی ممکن است ترجیح بدهند فرصت‌های اقتصادی و اجتماعی خود را فراموش کنند، اما امنیت ازدست‌رفته را دوباره احیا کنند. به‏‌طور مثال، معلم جوانی بعد از حمله سایبری نامزد سابقش به صفحه فیسبوکش و انتشار عکس‌های خصوصی‌اش، ترجیح داد هرگز به سر کار خود برنگردد. یک پزشک زن جوان که برای گذراندن طرح خود به شهرستانی دور رفته بود، مورد خشونت سایبری قرار گرفت. او روزهای زیادی از ترس افشای عکس‌ها و پیام‌های خصوصی‌اش محل کار خود را تحمل، و برای ترک آنجا روزشماری می‌کرد. دختر روزنامه‌نگاری که هرروز پیام‌های توهین‌آمیز جنسی از همکلاسش دریافت می‌کرد، با شنیدن صدای تلفن تحریریه دچار حمله‏‌های عصبی می‌شد، چراکه او دائماً تهدیدش می‌کرد که به محل کارش تلفن می‌زند. در موارد معدودی زنان دست به مقابله‌به‌مثل می‌زنند، و در موارد بسیار معدودتری تصمیم می‌گیرند پیگیری‌های قضایی و حقوقی را انجام دهند.

یک پرونده واقعی
لادن در دوره تحصیل فوق لیسانس، همکلاسی بی‌نهایت خجالتی و کمرویی داشت، مرد جوانی که کت جین سرمه‌ای می‌پوشید و همیشه در انتهای کلاس می‌نشست. بعد از اتمام کلاس‌های دانشگاه، دختر جوان پیامک‌هایی تلفنی و غالبا هرزه‌وار دریافت میکرد. لادن با پرسوجوی فراوان متوجه شد که شماره تلفن متعلق به همکلاسی ساکت و خجالتی اوست. درنهایت موفق شد با مرد جوان صحبت کند و از او درباره ارسال پیامک‌های شرم‌آور توضیح بخواهد. مرد جوان توضیح خاصی نداشت جز اینکه «از تو خوشم می‌آید.»
لادن کشور را به‌ ‏قصد ادامه تحصیل ترک کرد و بعد از شش سال مجددا به ایران برگشت. با روشن کردن موبایل و فعال کردن خط تلفن سابقش مجدداً سیل پیامک‌های رکیک آغاز شد. این‌‏بار همکلاسی سابق به حساب کاربری فیسبوک و جی‌میل‌های او هم نفوذ کرده بود و اطلاعات دقیقی از محتوای ایمیل‌ها داشت. عکس‌هایی را برای لادن می‌فرستاد و تهدید می‌کرد که آنها را منتشر می‌کند، و پیروزمندانه از تسلطش بر زندگی خصوصی خشونت‌دیده می‌گفت. لادن با فرض اینکه او «دیوانه‌ای بیش نیست» بازهم سکوت کرد و خشونت‌ها و حمله‌‏های او را نادیده گرفت. سه سال به همین منوال گذشت. لادن در گلایه‌های پراکنده با خانواده و دوستانش از آزارهای روانی این خشونت‌ها برایشان گفت. اطرافیانش او را به تغییر خط تلفن و نادیده گرفتن آزارهای فیسبوکی تشویق کردند. اما لادن حفظ خط تلفن و داشتن فضای امن در فیسبوک را حق خود می‌دانست. با تغییر تلفن، همکلاس او این‏‌بار از راه دیگری وارد شد و خواهش کرد که لادن را ببیند. او به‌محض اینکه پاسخ «نه» گرفت، به حساب کاربری خواهر لادن در فیسبوک حمله کرد.
درنهایت لادن تصمیم به شکایت گرفت. روند تشکیل پرونده در دادسرا طولانی نبود، اما ثبت جزئیات شکایت در دفتر کلانتری بهواسطه متن رکیک و هرزه‌‏وار پیامکها بسیار دشوار بود. اگر زنی به عنوان مسئول مشاوره اجتماعی در کلانتری حضور نداشت، لادن هرگز شکایتش را ثبت نمی‌کرد. مسئول مشاوره اجتماعی کلانتری در کمال ناباوری و در حالی که از سکوت خشونت‌دیده ابراز تعجب می‌کرد، به درج و ثبت چگونگی این حمله‌‏ها پرداخت. زمانی که لادن به مسئولان کلانتری و دادسرا توضیح داد که بیش از ده سال است مورد چنین حمله‏‌هایی قرارگرفته، و اخیرا دامنه آنها به فیسبوک و توییتر کشیده شده است، حرفهای او را با اعتماد کمتری شنیدند. لادن با اما و اگرهای زیادی روبه‌‏رو شد و همه سعی می‌کردند نقش او را در چنین داستانی کشف کنند. درنهایت پرونده به دادگاه رفت و قاضی، بعد از فرستادن ابلاغیه‌های مختلف، حکم جلب مرد را صادر کرد. لادن بعد از ده سال منتظر بازداشت، و اعلام حکم نهایی متهم است.

جامعه: قطب‌نمای حرکت خشونت‏‌دیده
معمولا اطرافیان خشونت‌دیده او را به فراموشی، نادیده گرفتن، حمله متقابل و -به‌ندرت- به پیگیری قضایی تشویق می‌کنند. گاهی هم همه مسئولیت‌ها را به گردن خشونت‌دیده می‌اندازند و سعی می‌کنند سهم او را مهم‌‏تر از حمله فرد خشونت‌ورز جلوه دهند. گاه اعتماد بی‌دلیل، بی‌دقتی، بی‌لیاقتی و حتی بی‌عفتی را زمینه وقوع چنین خشونت‌هایی می‌دانند. اما زن‌ها فقط وقتی می‌توانند شخصیت ازدست‌رفته را بازسازی، و به هتک حرمت خود پاسخ مناسبی دهند که مقاومت کنند، روایت‌هایشان را منتشر کنند، پیگیری‌های حقوقی و قضایی را انجام دهند و از پیله سکوت بیرون آیند.
مراجعه به دادسرا، کلانتری، مراکز حقوقیِ شرکت‌های مخابراتی و غیره، بی‌‏شک وقت‌گیر و انرژی‌‏بر است و فرد باید خود را برای سؤال‌‏های بی‌‏شماری آماده کند که از او برای فهمیدن نقشش در چنین حمله‏‌هایی خواهند پرسید. گاه فرد مورد حمله خشونت‌آمیز بازجو قرار می‌گیرد، و حتی ممکن است کسانی که پرونده‌هایی جدی و به‌‏ظاهر مهم‌‏تر از آزارهای اینترنتی و مخابراتی دارند، او را مسخره کنند. اما همه اینها باعث نمی‌شود که پیگیری برای مقابله با این‌‏دست خشونت‌ها را بی‌اهمیت بدانیم. آگاهی‌بخشی و روایت همین حمله‏‌های کوچک اما تخریب‌کننده می‌تواند گام اول مقابله با این خشونت‌ها باشد. انتشار عمومی این موارد می‌تواند مراجع تصمیم‌گیرنده و به‌ویژه قانونگذار را از اهمیت و ضرورت تصویب قانون‌هایی برای مواجهه با پدیده خشونت سایبری آگاه، و ملزم به اقدام کند. در فضایی که ما شاهد ظهور فناوری‌های متعدد و پیچیده، و سوءاستفاده از آنها برای اعمال خشونت‌های پنهان سایبری هستیم، تشکیل اجتماعات مجازی و واقعی برای بررسی‌های جدیتر و مقابله با این سوءاستفاده‌‏ها، و تأمین فضای امن سایبری جزء ضروریترین اقدامات است.
تجربه جهانی می‌گوید که آموزش راه‌های مقابله با خشونت‌های سایبری به کاربران جوان، و فعال نگه داشتن کمپین‌هایی که با این‌‏دست خشونت‌ها مقابله می‌کنند، راهحل واقعی است. ترک فضای مجازی/مخابراتی و از دست دادن سرمایه‌های اجتماعیِ حاصل از آن راه‌حل مناسبی برای گذر از این تنگنا نیست، و راه را برای خشونت‌ورزان باز می‏‌گذارد، چراکه در این صورت به‌ندرت با کیفر کارهای خود روبه‌‏رو خواهند شد.

ماهنامه زنان امروز

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 191


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

حقوق‌بشر

+ پیام نرگس محمدی از زندان اوین به پارلمان اروپا  نرگس محمدی

+ زمانه چه بازی ها که ندارد کیومرث صابغی

+ معترضان قم پس از شکستن درهای حضرت معصومه با شعار 

+ ... 

+ مردی که گناهش پرخاش به خرافات بود--به یاد سالگرد کشتن احمد کسروی در بیستم اسفند۱۳۲۴* محمد امینی

+ فراخوان برای شرکت در تظاهرات اعتراضی به نقض گسترده حقوق بشر در ایران 

+ جک ما از دنیای تجارت خداحدافظی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ حمایت بیش از ۳۶۰۰ نفر در حمایت از رامین حسین پناهی و نسرین ستوده 

+ آموزش رایگان حق همه‌ی کودکان است؛ 

+ اتحادیه اروپا از عربستان خواست در مورد کنشگران بازداشتی اطلاعات ارائه کند 

+ تاکید کانادا بر «حقوق بشر» پس از واکنش شدید عربستان به درخواست آزادی فعالان 

+ پیکر عباس امیرانتظام به خاک سپرده شد 

+ اطلاعیه جبهه ملی ایران 

+ انتقاد دیده‌بان حقوق بشر از دستگیری رقصندگان اینستاگرامی ایران 

+ بازداشت چند نفر در سیستان و بلوچستان به اتهام ارتباط با رسانه‌های خارجی رادیو فردا

+ دومین تجمع در برازجان؛ صدها تن به قطعی و جیره‌بندی آب اعتراض کردند 

+ شصت وكيل دادگستري از ريس جمهور ایران درخواست فوري توقف اجراي حكم اعدام رامين حسين پناهي كردند 

+ اعتراض در محل نماز جمعه خرمشهر: «به نام دین، ما را غارت کردند» 

+ هجوم مأموران امنیتی به منزل کاووس سیدامامی 

+ «اعتصاب غذای» ده درویش زن در زندان قرچک ورامین 

+ گزارش پزشکی قانونی از وجود «محل تزریق و کبودی» در بدن کاووس سید امامی‎‎ 

+ در خواست شکستن اعتصاب غذای گلرخ ایریایی 

+ . 

+ ایران ما و روز جهانی زنان 

+ رامین سیدامامی: مادرم را تهدید کردند که درباره مرگ پدرم با رسانه‌ها حرف نزند 

+ گزارشی از یک بازدید میدانی از جنگل‌ها و منابع طبیعی در غرب مازندران کوروش برارپور

+ پلیس تهران ۲۹ شهروند معترض به حجاب اجباری را بازداشت کرد 

+ اعتراضی دیگر به حجاب اجباری در تهران؛ نسرین ستوده: دختر خیابان انقلاب آزاد شد 

+ اعتراض کانون صنفی معلمان استان تهران به ادامه بازداشت معترضان 

+ دختر_خیابان_انقلاب_کجاست؟ سوالی که هزاران بار در توییتر پرسیده شد‌ 

+ ادامه بی‌خبری و نگرانی خانواده‌های چهار دانشجوی زندانی 

+ جنازه سارو قهرمانی به خانواده‌اش تحویل داده شد 

+ عفو بین‌الملل خواستار تحقیقات فوری درباره موارد «خودکشی» در زندان‌های ایران شد 

+ ۲۲ شورای صنفی دانشگاه‌های سراسر کشور خواستار آزادی دانشجویان بازداشتی شدند 

+ بازتاب اعتراضات ایران در رسانه‌های خارجی و بین‌المللی 

+ اعتراضات در شهرهای ایران ادامه یافت - مرگ بر خامنه ای 

+ «تجمع اعتراضی در کرمانشاه» 

+ بازار دست دلال‌هاست مسلم تقوی

+ مردم با هشتگ به جنگ گرانی می‌روند مینا شهنی

+ وقتی نه مسکن مهر، مهر داشت؛ نه فکری به حال آینده کردیم 

+ تظاهرات اعتراضی علیه حکم اعدام  

+ اطلاعیه مطبوعاتی همبستگی جمهوریخواهان ایران در نیویورک 

+ گزارشی از سفر امدادی به استان کرمانشاه برای کمک به هم میهنان زلزله زده. کوروش برارپور

+ گزارشی از سفر امدادی به استان کرمانشاه برای کمک به هم میهنان زلزله زده کوروش برارپور

+ وقتی زن بی پناه است رضارخشان

+ شادمان چون مرگ ناصر فكوهي

+ هیولای درون*  ناصر فکوهی

+ در سفر به مناطق زلزله زده، هویت قومی و غرور ملی هم میهنان کوردمان را «نادیده انگاشته شده» و «سرکوب شده» دیدم!‎ ×  کوروش برارپور

+ ابر‌ بحران‌ها و آینده ترسناک ایران 

+ جنبش بازنشستگان: 

+ خطاب به فولادگران به پاخاستۀ اهواز 

+ بغض‌های موسیقی و کفن‌پوشان/ 

+ آنجلینا جولی برای دانش آموزان پیام داد/ برای حقوق بشر تلاش کنید 

+ نامه آتنا دائمی به مناسب پایان ۵۴ روز اعتصاب: اعتصاب غذا کردم که صدای بی صدایان باشم 

+ آقا تا حالا شده با یک زن خشونت کنید آیدین پورخامنه

+ دو گونه انسانی، دو جهان مریم رضایی

+ خشونت‌های واقعی در فضای مجازی شکوفه احمدی

+ خشونت‌های فرساینده روزمره سمیه قدوسی

+ نامه‌ی آتنا دائمی زندانی در اعتصاب غذا در زندان اوین آتنا دائمی

+ تحلیلی آسیب شناختی بر موقعیت بحران های کالبدی شهر در تهران با نگاهی به آتش سوزی و تخریب ساختمان پلاسکو  ناصر فکوهی

+ بحران نوجوانی و جوانی در ایران امروز در گفتگو با ناصر فکوهی ناصر فکوهی

+ ابراز بی‌اطلاعی نماینده مجلس از بازداشت معترضان به پارازیت در شیراز رادیو فردا

+ حامیان آرش صادقی مقابل زندان اوین تجمع کردند رادیو فردا

+ جهانی بدون جنگ  سایت آینده نگر

+ واکنش وزیر کشور به گورخوابی: از ترس بازداشت به گورستان پناه می‌برند رادیو فردا

+ گورخواب‌ها زنده‌اند، انكار بس است 

+ نامه سرگشاده فرهادی به روحانی: سراسر وجودم شرم است و بغض 

+ ٥٠ زن، مرد و کودک، شب‌ها در گور می‌خوابند در هر گور یک تا ٤ نفر زندگی می‌کنند 

+ انتقادات مسعود شجاعی از فساد مالی و اخلاقی در فوتبال و جامعه رادیو فردا

+ حمایت ستاره‌های فوتبال ایران از مسعود شجاعی رادیو فردا

+ ثبت نزدیک به دو هزار شکایت در مورد تنبیه بندی دانش‌آموزان در سال‌های ۹۳ و ۹۴ 

+ در این مدرسه اگر شهریه پرداخت نکنید، شلاق می خورید و اخراج می شوید 

+ ویکی‌لیکس در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اسناد جدیدی منتشر می‌کند 

+ بی‌عدالتی اقتصادی امروز ایران در تاریخ معاصر بی‌سابقه است دکتر محمد مالجو

+ ایران در معرض بحران حذف جنین دختر  دکتر سیمین کاظمی

+ وقتی زنان در محیط کار کمرنگ می‌شوند مترجم رویا پاک سرشت

+ دور کردن زنان از بازار کار به‌ نام حمایت 

+ کشف مواد منفجره و پرچم داعش در عملیات جستجوی یک خانه در بروکسل 

+ فقر؛ مهم ترین عامل تن فروشی در جامعه ایران 

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس، گامی بلند برای مشارکت سیاسی زنان  شیرین فامیلی

+ نگاهی به سیمرغ عطار با پرسش از حقوق برابر جواد موسوی خوزستانی

+ شیوع «عروس – کودکان» سوری در یک نسل از دست رفته به روایت تصویر ترجمه رایحه مظفریان

+ کاندیداهای زن و موضوع «نظارت» بر انتخابات آمنه رضایی

+ مبارزه زنان برای راه یافتن به صندوق های رأی  دکتر فائنه حنیفه اوا

+ فروش دیوار برلین ترجمه فرانک فرید

+ تجربه حضور در نشست های زنان کاندیدا شهلا فروزانفر

+ درباره‌ «زبان زنان» شیرین کریمی

+ رد صلاحیت زنان: استراتژی حذف یا مقاومت برای تغییر؟  آزاده دواچی

+ بررسی نقش فناوری اطلاعات در حقوق زنان /فضای اینترنت جنسیتی نیست ثمین چراغی

+ ناسیونالیسم عربی و جنبش زنان عرب ترجمه و تلخیص مهسا پناه شاهی

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس - درباره رد صلاحیت گسترده کاندیداهای زن مجلس دهم کمیته من کاندیدا می شوم

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس، تلاشی برای بازگرداندن تغییر به زندگی واقعی منصوره شجاعی

+ نشست پرسش و پاسخ با چهار تن از داوطلبان زن نمایندگی مجلس دهم گزارش: مریم جوادی – عکس ها: تینا سپاس

+ مداخله در انتخابات مجلس و خروج جامعه مدنی زنان از انفعال  آمنه کرمی

+ زیبایی‌شناسی در پروانگی مرضیه جعفری

+ ختنه دختران در میان اهل تشیع پاکستان و هند  سمیره حنایی- رایحه مظفریان

+ لغو حکم بخشداران زن خوزستان، با کدام مجوز شرعی؟ یاسمن الف

+ تجارب منحصر به فرد زنان در چالش برای تغییر چهره مردانه سیاست  صبا شعردوست

+ رفع تبعیض در ساختار مردانه سیاست؟ مریم مهیمنی

+ تبعیض جنسیتی در ساختارهای اجتماعی افغانستان ابراهیم داریوش



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995