Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


کودتای نظام

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[21 Mar 2020]   [ فرهاد یزدی ]

– هژدهم مارس 2020

در کم تر از یک سده، اسفند ماه، شاهد دو کودتای نظامی در ایران بوده است. بالاترین دست آورد کودتای رضا شاه، تضمین یک پارچگی سرزمینی ایران بود که هنوز هم از برکت آن، چنین است. باوجودی که انتظار آزادی های سیاسی که با انقلاب مشروطه امید آن می رفت، به واقعیت نپیوست، اما بدون تردید این کودتا دستکم تا پیش از انقلاب اسلامی، درهای بسیاری را برای ورود تجدید به ایران، گشود. امری که در زمان کودتا، حتا قابل تصور نبود.
اکنون نیز ما شاهد کودتای سپاه برای دردست گرفتن قدرت کامل سیاسی، زیر پوشش قرارگاه مبارزه با ویروس کرونا، در ایران هستیم. البته باید به یاد آورد که که رژیم های خودکامه بدون پشتیبانی کامل حزب و یا حزب های سیاسی، چاره ای ندارند که قدرت سیاسی را به تنها نیروئی که تا آن زمان آنان را در قدرت نگاه داشته بود، یعنی نیروهای مسلح، در نهایت تسلیم کنند. نظام اسلامی، نیز از این رژیم ها که نمونه های آن تا چندی پیش، حتا در اروپا و اکنون به طور فراوان در آمریکای لاتین وجود داشته و دارد، جدا نیست. می توان ادعا کرد که مذهب به عنوان ایده ائولوژی و مساجد و مراکز مذهبی، به عنوان حزب سیاسی، در این نظام فعال بوده اند. اما مذهب، تنها چند ساعت پس از به قدرت رسیدن رژیم مشروعیت خود را به عنوان ایده ائولوژی و تنها چندماه پس از آن کاربرد خود را، برای اداره امور از دست داد. پس از آن تا کنون، با وجود در آمد افسانه ای نفت در دورانی، سراشیب تند فروپاشی مشروعیت و دیوان سالاری رژیم اسلامی پشت سرهم ادامه داشته است. از چندین سال پیش روشن شده بود که رژیم به صورتی که بنا شده، قادر به ادامه نیست و دیر یا زود، مجبور به تحمل یک دگرگونی اساسی است. این دگرگونی یا براثر خیزش همگانی می توانست صورت گیرد و یا با در دست گرفتن کامل قدرت وسیله ی نیروهای مسلح. گذیدار نخست بخاطر نبود امکان شکل گیری رهبری در ایران، می توانست به سرعت به هرج و مرج عمومی تا مرحله ی جنگ داخلی، بدل شود. گذیدار دوم، به معنای بریدن نیروهای مسلح از بند آخوندهای حاکم بر کشور که در چهل سال گذشته ایران را به سوی ویرانی کشانده بودند، می باشد.
چنین به نظر می رسد که بالاخره، نیروهای مسلح به این نتیجه گیری رسیده باشند که برای نجات خود و نهادهای مربوطه، چاره ای به جز ورود مستقیم و آشکار به صحنه تصمیم گیری در ایران را، ندارند. شکست نظام اسلامی در تمامی جبهه ها، از داخل و خارج گرفته تا اقتصاد، مبارزه با شیوع کرونا تا شادابی اجتماعی و بالاخره با بخاک سپاری امید به آینده، با شکست فاحش روبرو شد. نیروهای مسلح نیز بخشی از این رژیم بوده اند که امروز بخاطر ازهمپاشی بخش سیاسی، مجبور به ورود شده اند. به سخن دیگر، کودتای نظامی اجتناب ناپذیر، با شیوع ویروس کرونا و عجز بخش سیاسی و دیوان سالاری کشور، مجبور به پاسخ به نیاز زمان گردید. شرایط برای قبضه قدرت، بدون چالش دیگر مدعیان و از همه مهم تر ملت، آماده گردید. در داخل نظام و در میان مدعیان قدرت، از رهبر و باند همراه وی خبری نیست و بنظر می رسد که تاثیری در روند امور نداشته باشد. رئیس جمهور که در شرایط "عادی" کشور توان مانوری نداشت، از صحنه محو شده است. شاهد ما، کنار گذاردن وی به عنوان بالاترین مقام اجرایی کشور، از ریاست مبارزه با کرونا می تواند باشد. از این رو، نیازی به فرستادن تفنگ بدستان و یا تانک به خیابان ها پیش نیامد. شرایط افسانه ای برای هر کودتاچی در هر کجای دنیا.
آیا کودتا می تواند موفق گردد؟ نخست باید روشن کنیم که منظور از موفقیت چیست و سپس این پرسش که آیا کودتا می تواند موفق باشد مطرح می گردد. در ظاهر این کودتا، در نبود راهی دیگر برای نجات رژیم و تداوم آن، انجام شده است. پس "موفقیت"، از نظر کودتاچیان، تنها در ادامه راه موجود، یعنی حفظ نظام اسلامی به عنوان رژیم حاکم بر ایران، اما با این فرض و (یا امید) که با کارایی بیش تر، به ویژه در مبارزه با شیوع بیماری، بتواند کشور را اداره کند، انجام پذیرفته. اگر هدف کودتاچیان، بسنده کردن به حفظ نظام اسلامی باشد، سخت در اشتباه هستند. نخست، باید درک شود که بدون نجات ایران، هیچ رژیمی موفق به حکومت در ایران برای مدتی دراز نخواهد شد. همزمان، قدرت مرکزی باید حفظ شود تا ایران به دامان جنگ داخلی نغلطد. درست است که هدف فوری، مبارزه همه جانبه با بیماری است. اما اگر ملت به حکومت اعتماد نداشته و براین باور (که از واقعیت نشات گرفته) باشد که حکومت خود مسبب شیوع بیماری در این اندازه بوده و از گفتن حقیقت سرباز می زند، از بخت پیروزی بر بیماری و شتاب آن، کاسته می گردد. نخست نیاز است که تمامی واقعیت و مسئولیت افراد و نهادها، بدون پرده پوشی و به طور کامل با ملت در میان گذاشته شود تا دستکم در این مورد ملت به کودتاچیان اعتماد نمایند. اما برای تحقق چنین امری باید کودتا چیان آماده پزیرفتن و اعلان پایان نظام اسلامی و همزمان پزیرفتن مسئولیت و دستگیری فرماندهانی که در این امر شرکت داشتند و به ویژه در اطلاعات سپاه باشند. معنای آن پاکسازی داخلی سپاه پاسداران است. بسختی به توان به دست یابی به هردو هدف، تا این اندازه امیدوار بود. پس باید به این نتیجه رسید که کوتا نیز مجبور به شکست است.
کوتاچیان، گروه خوش نام و مورد استقبال ملت و یا دستکم ناشناخته نیستند که ملت در برابر آنان دست به واکنش نزنند. هنوز خاطره وقایع آبان ماه و سپس ساقط کردن هواپیمای اوکراینی در آسمان تهران، از خاطره ها محو نشده است. ملت ایران، سپاه پاسداران را مسئول مستقیم هر دو جنایت که در فاصله زمانی کوتاهی انجام گرفت می دانند. بدون تردید، شیوع بیماری کرونا و یا به سخن دیگر بلای بزرگ و فوری تر همراه با محدودیت طبیعی امکان گردهمایی، وقایع پیشین را تحت الشعاع قرار داد. حال اگر فرض کنیم که کودتاچیان بتوانند از مرحله مبارزه با کرونا گذر نمایند، پس از آن چه پیش خواهد آمد؟ با کمی گشایش در این بلا همراه با انباشته شدن خشم ملت و همراه با سخت شدن شرایط زندگی، واژگونی اقتصاد کشور، شرایط برای انفجار آماده می گردد.
بدون تردید، شرایط اقتصادی ایران پس از رفع بحران کرونا، در مقایسه با پیش از آن، چاره ای ندارد که رو به سراشیبی گذارد. در این مورد، روند اقتصادی ایران با پیش بینی روند اقتصادی جهان همراه خواهد بود و قابل انتظار است. اما تفاوت بزرگ ایران با دیگر کشورها براین است که به نظام بانکی جهانی دسترسی نداشته و قابلیت درآمد ارزی که پیش از هر زمان دیگر مورد نیاز خواهد بود، را ندارد. تمامی این نیازها در حالی است که اقتصاد ایران و نظام پولی آن، حتا پیش از شیوع کرونا، به طور کامل ورشکسته بودند. تا هنگامی که نظام اسلامی، حتا به ظاهر هم که شده، در صحنه باقی است، امکان برداشتن تحریم های اقتصادی و فروش نفت، نزدیک به صفر است. امکان دریافت وام، حتا در اندازه های کوچک، مانند ماجرای وام 5 میلیارد دلاری از روسیه، نیز بسیار ضعیف به نظر می رسد. باید توجه کرد که شیوع همه جایی ویروس کرونا، با وجودی که اقتصاد جهانی را با خطر جدی کاهش رشد اقتصادی روبرو کرده است، اما همزمان، امکان مانور دیپلماسی را افزایش داده است. کشورهای جهان بخاطر مسایل داخلی پس از کرونا، گرایش به استفاده کم تر از قدرت سخت خود، به سود قدرت نرم، را پیدا خواهند کرد. ایران، امکان رسیدن توافق با قدرت های جهانی و حتا امتیازهای قابل ملاحظه مانند اعتبار بانکی و وام، با هزینه ای کم تر را پیدا خواهد کرد. خروج ایران از انزوای کامل سیاسی، امکان پذیرتر خواهد شد. همسایگان و دیگر قدرت های منطقه، با تمایل بیش تر برای مذاکره و مصالحه آمادگی پیدا خواهند کرد. اما تمامی این امکانات تنها و تنها در گرو خروج کامل نظام اسلامی از صحنه و تعهد سپردن سرنوشت کشور بر پایه ی اراده ملی و از آن میان، انجام انتخابات آزاد در مدت زمانی که بیش از 6 ماه نباشد، انجام پذیر می گردد. اگر کودتاچیان براین توهم هنوز باقی هستند که در همچنان بر پاشنه پیشین خواهد چرخید، بزودی با واقعیات هائی روبرو خواهند شد که آنان را مجبور به تغییر مسیر خواهد کرد.
//////////////////////////////////

۱ - بخاطر کند شدن و در بسیاری از موارد تعطیل شدن مراکز تولیدی و بازرگانی، تولید ناویژه جهانی رو به نشیب خواهد گذارد و نرخ بیکاری افزایش خواهد یافت. تمامی اقتصادی های بزرگ جهانی از خاوردور گرفته تا اروپا و آمریکا، تلاش می کنند که از بدل شدن رکود اقتصادی به ازهمپاشی اقتصادی، پیش گیری نمایند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۸ ژانویه ۲۰۲۵

ستون آزاد

+ زنان حزب دموکرات آمریکا اسب های خود را زین کرده اند  رضا علوی

+ تعویض در دقیقه نود  رضا علوی

+ جمهوری اسلامی و شالوده شکنی های مدرنیته  کیومرث صابغی

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995