Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


چرا یی و چگونگی فلج شدن مجلس خبرگان توسط رهبر

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[29 Nov 2015]   [ رضا علوی]


در این نوشتار در جستاری کوتاه به چند مقوله در زمینه "مجلس خبرگان رهبری " می پردازم :
یکم اینکه ؛ چرا تشکیل مجلس خبرگان رهبری در ۳۴ سال پیش یک ضرورت برای حکومتیان بود ؟ پیشینه ، ماموریت ها و کارنامه خبرگان چه گونه بوده است ؟
دوم اینکه ؛ شفاف سازی چگونگی و چرایی عقیم شدن مجلس خبرگان توسط خامنه ای . در اسفند ماه در پیش روی انتخابات مجلس خبرگان خواهد بود . مجلس خبرگان ناتوان تر از آن است که نقشی در ماموریت خویش و گزینش رهبر جدید داشته باشد . چرا ؟
سوم اینکه ؛ کم رنگ بودن نقش هاشمی در انتخاب رهبری خامنه ای و رو نمایی از یک توهم نا راست و نادرست

تبار شناسی مجلس خبرگان
میا نه دی ما ه ۱۳۶۱ بود . سرمای زمستان بی داد می کرد و جنگ ایران و عراق از کشته پشته می ساخت که انتخابات نخستین مجلس خبرگان رهبری انجام شد . هر چند که یک سال پیش از این ، در ۳۰ خرداد ۶۰ ، دستور یورش به سازمان های سیا سی توسط خمینی صا در شده بود ، اما ، هرا س از حضور و نفوذ سازمان ها در کارهای اجرایی ، در گیری های شدید بالایی ها ، بیم از تهاجامت عراقی ها و استحکام ساختار قدرت و تثبیت وضعیت جهانی ایران ، ضرورت تشکیل " مجلس خبرگان رهبری" به منظور جستن و مهیای رهبر آتیه را ایجاد کرد . هر چند که حکومتیان تجربه یک مجلس خبرگان دیگری را سه سال پیش از این به ریاست منتظری با نام " مجلس خبرگان قانون اساسی" را داشتند .
در میانه مرداد سال ۱۳۶۲ ، مجلس خبرگان رهبری با حضور ۸۶ نماینده ، با پیام خمینی ، با دو ماموریت [ تعیین و نظارت بر ولی فقیه ]، بر پایه اصل ۱۰۷ و ۱۰۸ و ۱۱۱ * قانون اساسی کار خود را با ۶ کمیسیون آغاز کرد .

دو ماموریت و یک کارنامه
گفتیم " تعیین رهبر و نظارت بر رهبر " دو ماموریت مجلس خبرگان رهبری بوده است . از آنجاییکه قانون اساسی حمهوری اسلامی بر پایه تناقض و ناراستی تدوین شده است ، از همان ابتدا ، حوزه اختیارات رهبر گسترده تر از ان بود که نهاد ی ، توان " نظارت " بر وی را داشته باشد . پس ، از همان نخستین روز زایش این نهاد ، بی مایگی و نا توانی این نهاد آشکار بود و کاملا آشکار بود که تشکیل آن با توجه به ادله بالا، یک ژست پوپولیستی برای درون کشور ، و فریبنده برای مجامع بین المللی بیشتر نبود .
هر ۸ سال یک با ر انتخابات خبرگان با انتخاب ۸۶ نماینده انجام می شود . تا کنون ۴ دوره انجام شده و دوه پنجم قرار است که در اسفند سال آینده [ ۱۹۹۴ ] اجرا شود . در این ۴ دوره ، سه دوره نخست [ از آبان سال ۱۳۶۲ تا مرداد سال ۱۳۸۶ ] ریاست آن با علی مشکینی و دوره چهارم با ریاست هاشمی رفسنجانی آغاز و پس از خیزش سبز ۸۸ ، در آبان سال۱۳۸۹ وی عزل و مهدوی کنی ریاست آن را به عهده گرفت و پس از مرگ وی ، رییس این نهاد شیخ محمد یزدی شد .
کارنامه ۳۳ ساله خبرگان را در دو کلمه می توان چکیده کرد : تعیین حسینعلی منتظری به عنوان قائم مقام رهبری در سال ۱۳۶۴ و انتخاب یا کشف !! سید علی خامنه‌ای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۶۸. همین و بس .

چرا یی و چگونگی فلج شدن مجلس خبرگان توسط خامنه ای
در سال ۱۳۶۸ ، در روزهای آغاز رهبری خامنه ای ، نبود کاریزمای طبیعی رهبر نو پا ، عدم مرجعیت وی و حضور رقبای تواناتر , خامنه‌ای را در موقعیت آسیب پذیری قرار داده بود . اولین گام در استحکام پایه‌های رهبری ، از اثر انداختن همان مجلس خبرگانی بود که وی را در میان انبوه ابهامات انتخاب نموده بود. رهبر نو پا برای تثبیت اقتدار خود ، نحوه گزینش کاندیداهای این مجلس را عوض کرد . یک سال از فوت خمینی نگذشته بود و دو ماه به انتخابات مجلس خبرگان دوم مانده بودکه در در تیر ماه ۱۳۶۹ ، در آخرین جلسه مجلس خبرگان اول ، به ناگهان طرح دو فوریتی ” تغییر مرجع تعیین صلاحیت نامزدهای خبرگان به شورای نگهبان ” پیشنهاد و به تصویب رسید. بر اساس این مصوبه جدید ، کار گزینش نامزد ها بر خلاف زمان خمینی که بر عهده چندی از مراجع شاخص حوزه بود ، به شورای نگهبان منتخب رهبر سپرده شد. به این مصوبه تبصره‌ای اضافه شد که کسانی که رهبر انقلاب - یعنی خامنه ای - اجتهاد آنها را تأیید کرده باشد ، از نظر علمی نیاز به تشخیص فقها و مراجع شاخص حوزه را نخواهند داشت. این تغییر ، عملا ، انتخابات خبرگان را به یک دور بسته تبدیل نمود به طوریکه صلاحیت نامزدی آنانی‌ که موظف به بررسی‌ صلاحیت رهبری و زیر مجموعه او بودند، توسط گروهی تائید می شد که خود منصوبین مستقیم رهبری بودند. انتخابات مجلس خبرگان دوم و انتخابات پس از آن‌ ، درستی‌ این نگرانی‌ را در عمل به اثبات رساند و بسیاری از داوطلبان روحانی نا هم سوی (و احیانا معترض ) ، از شرکت در انتخابات این مجلس باز ماندند و عملا این مجلس از انجام وظیفه اصلی‌ خود که نظارت بر رهبر و نهادهای رهبری بود، باز ماند.
در آن روزهای آغاز مجلس خبرگان دوم ، وپس از آن تغیرا ت اساسی ، مسیر ابتذال در مر جعیت هموار شد و معمار این "ابتذال مر جعیت "، شخص رهبر نو پا بود . تصور نمایید که اگر با این ترفند ها ، مجلس خبرگان عقیم نمی شد ، و وظیفه نظارت بر رهبری و نهاد های بیت را انجام می داد چگونه نهاد امنیتی بیت خا منه ای توان آن را داشتند که منتظری را راهی حصر خانگی کنند ؟ چه گونه رهبر می توانست با بی باکی، دهلیز های خوفناک و نهادهای هراسناک را در بیت معماری کند ؟ مگر نه اینکه یکی از وظایف مجلس خبرگان نظارت بر نهادهای رهبری است ؟
و آیا چه گونه رهبری می توانست در بحران تیرماه ۱۳۷۸ ، از سد فقهایی همچون یوسف صانعی و موسوی اردبیلی و حتی احمد قا بل و سایر مجتهدین و فقهای قم و تهران ، سالم بیرون آید ؟
و آیا چه گونه رهبر توان آن را دا شت که از بحران سال ۸۸ و اعتراضات بخشی از فقهای نا راضی قم و تهران و نجف استوار بیرون آید ؟ آیا ترکیب مجلس خبرگان همین بود ؟ آیا برای کاندید شدن در مجس خبرگان ، فقهاو مجتهدین و مراجع قم و تهران این فرو مایگان را راهی مجلس خبرگان می کردند ؟
حا فظ شیرا زی می دانست که ۷ قرن پیش سرود :

صوفی نهاد دام و سر حقه باز کرد
بنیاد مکر با فلک حقه باز کرد
بازی دهر بشکندش بیضه در کلاه
زیرا که عرض شعبده با اهل راز کرد

آیا هاشمی نقشی در رهبر شدن خامنه ای دا شت ؟
به داوری من ، یک گمانه نا درست ، بیش از ربع قرن براذهان غالب است . این گمانه نا درست با نا راستی تلاش می نماید که رهبر شدن خامنه ای را ازتلاش های هاشمی در آن روز های کذایی سال ۱۳۶۸ بنمایاند . اندکی تامل کنیم و بر این ادعا تردید نمآییم . چرا ؟ :
۱- هاشمی در آن سال [ سال ۱۳۶۸ - سال اکتشاف خامنه ای به عنوان رهبر ] ریاست مجلس خبرگان را نداشت ، فقط عضو هیات رییسه بود . مشکینی - رییس وقت خبرگان - و هاشمی و هیات رییسه تمایلی به بیان خاطرات هاشمی نداشته اند بلکه با ابرام آیت الله علی اصغر معصومی، نماینده استان خراسان و با اصرار آیت الله مجتهد شبستری ودیگران امر خاطره گویی هاشمی انجام شد . ( منبع : آخرین شماره نشریه رمز عبور که منجر به توقیف آن شد) .
۲- شواهد نشان می دهد که تمایل هاشمی ( و پاره ای از نمایندگان مجلس خبرگان ) به رهبری گلپایگانی بیشتر بوده است . و گزینه دوم آنان شورای رهبری بوده است .
۳- با مراجعه به مجموعه خاطرات هاشمی و یادداشت های دیگر در می یابیم که :
الف - تا پیش از انقلاب رابطه هاشمی و خامنه ای بر پایه کهتری و مهتری یا رییس ( هاشمی ) و مریوس ( خامنه ای ) بنا شده بود .
ب - در ۸ ساله دوره ریاست جمهوری خامنه ای ( ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ ) و نخست وز یری میر حسین موسوی ، هاشمی از میر حسین پشتیبانی می کرد و در خاطراتش چندین جا به اختلافات خامنه ای رییس جمهور و موسوی نخست وزیر اشاره می نماید .
ج - در قیاس با خا منه ای ، هاشمی به بیت خمینی نزدیک تر ، بر نظرات خمینی موثر تر و بر اعضای بیت - مثلا احمد آقا - متنفذ تر بود . تا آنجاییکه بدستور خمینی رییس مجلس ، فرماند ه کل قوا بود نه رییس جمهور خامنه ای .
د - از همان روزهای نخست رهبری خا منه ای که اتفاقا همزمان با ریاست جمهوری هاشمی بود ، اختلافات پایه ای و مناقشات اساسی بین این دو مبرهن بود . آنانی که که بر این توهم اند که رهبری وی و ریاست جمهوری اوی تقسدیم قدرتی بوده ، امروزه ، حقایق نشان می دهد که این گونه نبوده است ، و هردو در رقابت سر سختانه و پنهانی در جدل بوده اند و در زمان مناسب که همانا دوران خیزش سبز ۸۸ بود ، زمان تصفیه حساب فراهم آمد ه و در پوش ها بر داشته شده و شمشیر خا منه ای بر گردن هاشمی بنهاده شد . هر آینه ، برنده این جدال ، خا منه ای بود که توانست یک دهه [- دهه هفتاد - ] تمام نا هنجاری ها ی جامعه را به گردن هاشمی اندازد و بدین ترتیب تحلیل گران داخلی و بالتبع ارزیاب گران بیرونی به بیراهه کشانده شدند و سوراخ دعا را گم کردند .

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ زنان حزب دموکرات آمریکا اسب های خود را زین کرده اند  رضا علوی

+ تعویض در دقیقه نود  رضا علوی

+ جمهوری اسلامی و شالوده شکنی های مدرنیته  کیومرث صابغی

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995