Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


عفریتی که از چراغ "علا الدین " در آمد

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[20 Oct 2014]   [ رضا علوی ]


در شهر زشت ما / اینجا که فکر کوته و دیوار بلند / افکنده سایه بر سر و سرنوشت ما / در حسرت شنیدن یک نغمه / در آرزوی دیدن ..... یک باغ پر شکوفه , یک آسمان صاف / در دود و خاک و آجر و آهن دویده ام ..../ ( فریدون مشیری )


آیا داعش در تکاپوی معماری " خاور میانه دیگری " هست ؟

نزدیک به صد سال می گذرد . میانه جنگ جهانی اول بود و سال ١٩١٦ ." سایس" انگلیسی و" پیکو" ی فرانسوی ، سرزمین های زیر سلطه امپراتوری عثمانی فرو پاشیده شده را " نظم سایس‌پیکویی " دادند و خاور میانه را بنیاد گذشتند . به کردها که حدود ٤٠ میلیون بودند نه سرزمینی رسید و نه غنیمتی .

دخالت نا بهنگام نئو کا نیست های آمریکایی در سال ٢٠٠٣ با آهنگ سودای ایجاد طرح "خاورمیانه بزرگ" ، جیغ شومی بود که نه تنها رژیم‌های نا‌هماهنگ با غرب را " اصلاح آمریکایی !!" نکرده و در اقتصاد جهانی ادغام نشدند ، بلکه با تغییر رژیم در عراق "بالانس و توازن همزیستی خاورمیانه ای " را به هم ریخت و به نوعی موجب بازگشت خاورمیانه به سال‌های پس از جنگ جهانی شد. سپس از زهدان آن شکل جدید تروریسم جهاد گرایی ، بیرون زده شد .

سودای بنیاد امپراتوری تشیع توسط حکومت اسلامی ایران در منطقه ، به یاری آمریکاییان شتافت که در سال های پسین ، از زهدان القاعده نسل سومی زاده شود که در حدود سال ٢٠١٠ به نام " داعش " در بین جهاد گران شناخته شد و گیرایی و جذابیت یافت و شیفتگان " جهادیسم " را به خود جلب کرد که سر انجام با گذر از خط قرمزها ، چند ماه پیش رسانه ای شد . پس پرسش این است که در چه بستری داعش زاییده شده و چه دولت هایی در تولیدآنان نقش داشه اند . گویا یک قرار داد مشترک نا نوشته بین قطر، سعودی ، ایران ،غرب و آمریکا و ....در پیدایش آنان نقش اصلی را داشته اند .


تفاوت ها ی داعش با القاعده

داعش القاعده نیست ، بلکه نسل سوم القاعده است . از حدود سال ٢٠١٠ شیوه دیگری در پیش گرفته شد ، که از نظر استراتژی و تاکتیک با یک دیگر تفاوت اساسی یافتند . داعش به دنبال قلمرو و سر زمین گیری و ساخت دولت بود و القاعده به دنبال جهاد سازی و جهاد گرایی .

"هنگامی که «بن لادن» در ماهِ مه سالِ 2011 در مخفیگاهش در «اَبوت آباد» پاکستان توسطِ نیروهای ویژه آمریکائی بقتل می رسد، سندی 21 صفحه ای نیز بدستِ آنان می افتد که در همان سال تدوین شده بوده است. این سند به اصطلاح رهنمودهای داخلیِ سازمانِ «القاعده» بود. در این اوراق ذکر شده بود که «داعش»، «در عملیاتِ مختلفی در عراق دخیل بوده است، از جمله: بکار گیریِ گازِ کلُر؛ حمله به مساجد؛ و نیز کشتارِ جمعی در یک کلیسای کاتولیک در بغداد». در این سند نتیجه گیری می شود که «داعش بسیار تُند رو است و چنین خشونتی علیه غیرنظامیان ممکن است که وجهه القاعده را تخریب نماید». بنابراین صلاح دانسته می شود که «از این گروه فاصله گرفته شود و همه ارتباطات قطع گردد». و بدین ترتیب «داعش» به رهبریِ «ابوبکر بغدادی» از «القاعده» منشعب می شود.

«القاعده» با گروهِ «داعش» تفاوت دارد ؛ برای نمونه:

- اعدام های دسته جمعی، بخصوص در موردِ غیر نظامیان، در دستورِ کارِ «القاعده» نبود. در صورتی که «داعش» در این مورد نهایتِ توحش را از خود نشان می دهد.

- بدویت و توحشی نظیرِ به صلیب کشیدنِ مسیحیان، یا بَرده گیِ زنان، یا زنده بگور کردنِ کودکان، توسطِ «القاعده» صورت نگرفته بود.

- فیلم های تبلیغاتیِ «القاعده» عمدتاً فقط «بن لادن» را در حالِ سخنرانی و تهدید نشان می داد. در حالیکه فیلم های تبلیغاتیِ «داعش»، پلیدترین و سیاه ترین زوایایِ روانِ انسانی را به نمایش می گذارند (سَر بُری و امثالِ آن).

- «القاعده» نه خلافتی اعلام کرد و نه چندان به گسترشِ جغرافیائیِ خود پرداخت.

- سُنی کردنِ اجباریِ شیعیان نیز در دستورِ کارِ«القاعده» نبود."


کنترل خاورمیانه

تا سال ۲۰۰۳، عراق یک مانع جغرافیایی و سیاسی میان ایران و متحدان شیعه و کشورهای سوریه و لبنان بود.

ولی پس از اینکه حملات آمریکا به عراق انجام شد و صدام حسین سقوط کرد، این مانع که سد بزرگی در برابر توسعه جاه طلبی های ایران محسوب می شد، ازبین رفت.

نبردهای عراق و سوریه بخشی از کمپین بزرگ تری است که قصد دارد کنترل خاورمیانه را میان ایران شیعه و قدرت های سنی حاشیه خلیج فارس تقسیم کند. ژنرال قاسم سلیمانی در لبنان به پرورش گروه شیعه حزب الله پرداخته و در سوریه مواضع بشاراسد را استحکام بخشیده است . گفته می شود که او استراتژی لازم را به اسد داده تا روند جنگ را در سوریه علیه نیروهای شورشگر به نفع خود تغییر دهد و شهرهای اصلی و شهرهای کوچک را بازپس گیرد.


اخوان المسلمین نقطه اختلاف کشورهای خاورمیانه

سناریوی " اخوان المسلمین" و اختلافات جدی میان حامیان و مخالفان آن هنوز وجود دارد. قطر و ترکیه از"اخوان المسلمین" حمایت می کنند و در مقابل امارات , عربستان و مصر نیز ضد "اخوان" هستند. این قطب بندی در درون ائتلاف آمریکایی ضد ترورسیم ( داعش ) وجود دارد. وضعیت ترکیه با عربستان با دیگر کشورها در خصوص داعش فرق می کند.

اکنون خاور میانه در حال گذ ار است .


کوبانی چشم خاورمیانه و خاری در چشمان آنکارا

عرب ها به کوبانی "عین العرب " می گویند یعنی " چشم عرب " . کوبانی نقطه عطف خاورمیانه خواهد شد .

پاره ای از نیروهای کرد که بخشی از سوریه را در اختیار دارند، شاخه ای از پ.ک.ک به حساب می آیند که با دولت ترکیه مشکل دارند و آنکارا نیز به گونه ای با ارتباط با داعش، سعی بر از بین بردن کردها را دارد. همین مساله موجب باوری شد که مردم ترکیه نسبت به اقدامات دولت دست به اعتراض زده و دولت را متهم به ارتباط با داعش کنند. تا کنون چندین نفر نیز در درگیری های دولت با معترضان کشته شده اند. این نشان می دهد که باور عمومی بر این است که رفتار دولت ترکیه، رفتار ریا کارانه است.

بر اساس منابع و رسانه های داخلی ترکیه، مقامات حزب جمهوری خلق ترکیه که قدیمی ترین حزب سیاسی ترکیه محسوب می شود، دولت اردوغان را به تسلیح داعش در سوریه و عراق متهم کردند. به گفته مقامات این حزب، دولت اردوغان علاوه بر درمان مجروحان وابسته به گروه داعش، نفت دزدی این گروه را خریداری می کند.از سوی دیگر برخی از محافل سیاسی ترکیه با اشاره به گزارش های اطلاعاتی بین المللی به "روزنامه الدیار" گفته اند که ترکیه "ورود عناصر گروه داعش از خاک ترکیه را با همراهی نیروی هوایی ترکیه در راستای سرمایه گذاری سیاسی و رزور جایی برای خود در نقشه سیاسی جدید منطقه خاورمیانه تسهیل کرده است و ترکیه از طریق حمایت از عملیات گروه داعش در عراق تلاش می کند تا خود را در بورس کشورهایی که در تلاش برای رهبری اهل سنت در منطقه هستند، تحکیم بخشد".

رویای بازسازی خلافت عثمانی برای ترکیه , بر هیچ تحلیلگری پنهان نیست و حتی کارشناسان بر این باورند که ترکها به دنبال اقتدار سیاسی خود در منطقه هستند و موضع ترکیه دربرابر داعش نیز بر این اساس تحلیل می شود .

وضع آنکارا از زمانی که تحولات سوریه آغاز شد بسیار متغیر و پیچیده بود. به طوری که ازابتدای تحولات سوریه، آنکارا مخالفان سوری را در کشور خود پذیرا شد و از دولت در تبعید حمایت کرد. همچنین آنکارا از مواضع داعش که در آن زمان گروهی کم اهمیت و در حد معارضان سوری تلقی می شدند حمایت می کرد اما این حمایتها بعد از گذشت سه سال نه تنها بی نتیجه ماند بلکه موجب مشکلات فراوانی برای ترکیه فراهم آورد.

در حالیکه به دلیل موج بالارونده افراط ‌گرایی و بی‌ثباتی و ناامیدی برآمده از شکست بهار عربی، آمریکا نومیدانه طرح بلند پروازانه "خاورمیانه بزرگ" را رها کرده، زمینه برای از حاشیه در آمدن پروژه های نوین فراهم شده و تقابل ایدئولوژیکی به شکلی خونین ,ین رویای "خلافت اسلامی" داعش و ایده "کنفدراسیون خلق‌های خاورمیانه" پ. ک. ک در کوبانی جریان دارد.

کوبانی تجربه‌ای متفاوت را از سر می‌گذراند. آنجا حکومتی است خلقی با آموزه‌هایی از چپ نوین و ملی‌گرایی کردی و جمهوری شورایی که به هیچوجه خیال بیعت با خلافت خود‌خوانده داعش و پرچم سیاه آنها را ندارد. دو کیلومتر آن طرفتر سربازان ارتش ترکیه در داخل تانک‌هایشان به نظاره نشسته‌اند و در انتظار پایان این دوئل خونین، سرزنش جهانی را به جان خریده‌اند.

گروه‌هایی از مردم عرب منطقه، سرخورده و نومید از شکست‌های پی‌در‌پی، به دنبال افراط‌گرایی مذهبی روان شده‌اند. کردها این غایبان "قرار داد سایس پیکو" ، تنها و بی‌سلاح بدنبال جبران مافات یکصد‌ سال گذشته‌اند و ترک‌ها ناراضی ازتیره شدن چشم‌انداز نو عثمانی‌گرایی و عدم پذیرش " الگوی اسلام لیبرالی ترکیسم " مردد و سرخورده به‌نظر می رسند. با این اوصاف کوبانی در حال حاضر به نطقه عطفی در خاورمیانه در حال گذار تبدیل شده‌است. نقش و اهمیت مقاومت و نبرد توده‌ای آن را نباید چندان دست‌کم گرفت. این متغیری مهم است که در بازی قدرت نقش استراتژیک برای جبران بسیاری از کمبودهای کردان را دارد.

ایران و داعش

گمان بر این است که داعش به زودی یورش خود را به ایران آغاز خواهد کرد . چرا ؟ :

١- “عبد الفرج ” مفتی اعظم داعشیان می باشد . وی در رساله خو د تاکید می کند که شیعیان رافضی اند و مرتدو تکفیری . و مرتدین را از کافران بدتردانسته و مرگ آنان را واجب و ضروری می بیند . در هلال شعیه ( عراق – سوریه – ایران ) در دو جبهه عراق – سوریه جدال جدی وجود دارد . تنها جبهه آرام , ایران است . داعشیان بر این گمان اند که برای نابودی رافضی ها باید به ایران یورش برد .

٢- از منظر جغرافیایی ، ایران ، پلی بین این سوی خاورمیانه و پاکستان می باشد . به سبب پتانسیل فرقه ای و سیاسی ، پاکستان آمادگی برای جذب شدن به داعش را دارد . پاکستان میعاد گاه پسین داعش می باشد . نفوذ در پاکستان یعنی تضیف القاعده در افغانستان . یعنی نیرو گیری از طا لبان و القاعده به سود داعش . یعنی جایگزینی القاعده به نفع داعش . سهل ترین راه حرکت و انتقال نیرو به سوی پاکستان از طریق فتح دروازه های ایران یا حد اقل تسلط بر باریکه و گذرگاهی از غرب به شرق در ایران به منظور پیشروی به سوی جبهه پاکستان می باشد . آیا سپاهیان ایران توان ایستادگی در مقابل یورش آنان را دارند ؟ براستی واکنش ایرانیان از منظر ملی گرایی چه گونه خواهد بود ؟

٣- اسناد موجود شهادت می دهد که در سال پیش ، ابوبکر البغدادی ، رهبر داعش ، به الظواهری نامه ای نوشته و تاکید تهاجم به ایران را کرده ، و به سبب حمله نکردن به ایران اورا رهبری نا شایست و بی خرد خوا نده است .

در صورت فرو پاشی کوبانی و تسلط داعش بر آن منطقه ، گذرگاه مناسبی برای آنان ، برای ورود به ایران خواهد بود .

جنگ روانی

خشونت ، ارعاب ، فروش انسان های مرده و زنده و سر بریدن شیوه ای است که داعشیان سال ها است که به کار می گیرند ، اما جنگ روانی شیوه ای است که آنان اخیرا

در بغداد به راه انداخته اند و تلاش دارند با ایجاد رعب و وحشت در توانایی های خود بزرگ نمایی کنند اما حقیقت امر این است که نوار امنیتی بغداد بسیار مستحکم است و امکان ندارد که داعش بتواند حمله ای را علیه پایتخت عراق انجام دهد. به گفته منابع موثق نیروهای امنیتی و نظامی عراقی بخش عمده ای از توانایی خود را بر بغداد متمرکز کرده اند و این مساله سبب شده است تا ضریب امنیتی این شهر بیش از پیش بالا رود.


rezaalavim@yahoo.com

اکتبر -١٨-٢٠١٤

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۹ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995