Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


تصویری از آینده‌ای هیجان‌انگیز در «فیزیک ناممکن‌ها»

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[21 Apr 2014]   [ میچیو کاکو]

 


«فیزیک ناممکن‌ها» کتابی است از میچیو کاکو، فیزیکدان برجسته معاصر که نظریه «جهان‌های موازی» او دنیا را تکان داد. این کتاب که در سال 2008 روانه بازارها شد، یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های علمی همگانی در سراسر جهان بوده و اینک چاپ چهارم ترجمه فارسی آن نیز در صدر جدول آثار علمی کشور قرار گرفته است. این دانشمند در طول فعالیت خود 12 کتاب و بیش از ۱۷۰ مقاله درباره فیزیک نظری تالیف کرده و برنامه‌های مختلف تلویزیونی و رادیویی درباره علم و آینده بشریت داشته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، همه‌ روزه شاهد آنیم رویدادهایی که روزی از سوی دانشمندان، امکان‌ناپذیر قلمداد می‌شدند، پا به عرصه زندگی روزمره ما می‌گذارند؛ دستگاه‌های فکس، آسمان‌خراش‌های شیشه‌ای، خودروهای گازسوز، شبکه‌ ارتباطی جهانی و قطارهای شناور تندرو.

کتاب «فیزیک ناممکن‌ها: بررسی علمی دنیای فیزرها، میدان‌های نیرو، دورفرستی و سفر در زمان» را میچیو کاکو تالیف و رامین رامبد آن‌را ترجمه کرده است. این کتاب بینشی هیجان‌انگیز از آن‌چه در آینده می‌توانیم امید به داشتن آن داشته باشیم ارایه می‌دهد و ما را به‌سوی مرزهای علم و ورای آن می‌برد. خواندن بخش‌هایی از گفت‌و‌گوی روزنامه ایتالیایی «لاستمپا» با این دانشمند فیزیک نظری خالی از لطف نیست:

از تخیل تا واقعیت!
پروفسور کاکو به این سوال که چه دلیلی برای عقیده خود مبنی بر تبدیل سناریوهای علمی‌-‌تخیلی به واقعیت دارد، این‌گونه پاسخ داد: یکی از متحمل‌ترین غیرممکن‌ها، نامرئی شدن است. امروز تحقیقات بسیاری در ناپدید کردن اجسام با پرتوهای میکروامواج انجام می‌شود، بنابراین من متقاعد شده‌ام که به‌زودی چیزی شبیه به شنل نامرئی کننده «هری پاتر» خواهیم داشت.

آنچه در آینده انتظار ما را می‌کشد
میچیو کاکو معتقد است که کشفیات زیادی هستند که انتظار ما را می‌کشند. وی می‌گوید: یکی از آن‌ها با «انتقال از دور» (Teletransport) ارتباط دارد. این کشف، در واقع توانایی ناپدید شدن و دوباره ظاهر شدن در نقطه‌ای دیگر است. در اتریش، در دانشگاه وین، ذرات مجزای نور، یعنی فوتون‌ها را انتقال از دور کرده‌اند. درحال حاضر، رکورد این انتقال، ۶۰۰ متر در طول رودخانه دانوب است. روزی از این تکنیک برای رفتن به ایستگاه فضایی و رفتن به روی ماه استفاده خواهیم کرد. البته برای رسیدن به این توانایی ما به زمان نیاز خواهیم داشت، اما در دهه‌های آینده امیدواریم که انتقال از دور مولکول‌ها و شاید DNA را آغاز کنیم.

وی ادامه داد: یک کشف هیجان‌انگیز دیگر، اتصال به هوش مصنوعی و به فرایندی به نام «تکنیگی» (singularity) است. زمانی فرا خواهد رسید که در آن روبات‌ها بیش از ما باهوش خواهند شد. بهتر است که یک تاریخ دقیق را مشخص نکنیم، اما برخی از دانشمندان پیش‌بینی کرده‌اند که تا ۲۰ سال آینده و دیگران زمان آن را تا هزار سال آینده گفته‌اند و بعضی دیگر همچنان معتقدند که این اتفاق هرگز روی نخواهد داد.

هوش مصنوعی؛ آری یا نه؟
این نویسنده توانمند، پیشرفت در سناریوی هوش مصنوعی را هم مثبت و هم منفی قلمداد کرد. وی نظرات جالبی در این زمینه دارد: از یک‌سو هوش مصنوعی منفعت خواهد داشت، چرا


این کتاب بینشی هیجان‌انگیز از آن‌چه در آینده می‌توانیم امید به داشتن آن داشته باشیم ارایه می‌دهد و ما را به‌سوی مرزهای علم و ورای آن می‌برد

که روبات‌ها کارهایی مانند تصرف مریخ یا ماه را که برای ما سخت و خطرناک هستند انجام خواهند داد. آنها می‌توانند تا اعماق اقیانوس‌ها پایین بروند و یا افراد در خطر را نجات دهند. اما از سویی دیگر، اگر شروع به برابر کردن هوش روبات‌ها با هوش خودمان کنیم، چه باید کرد؟ البته برای این هم راه‌های زیادی وجود دارد. یکی این‌که یک تراشه را وارد مغز روبات‌ها کنیم تا زمانی‌که برای ما خطرناک شدند آن‌ها را خاموش کند. روش دیگر این است که به آن‌ها آموزش دهیم که خود را با جامعه ما انطباق دهند.

از نظریه (همه چیز) انیشتین تا نظریه «رشته‌ها»
نویسنده کتاب «فیزیک ناممکن‌ها: بررسی علمی دنیای فیزرها، میدان‌های نیرو، دورفرستی و سفر در زمان» در تبیین تئوری‌های برجسته تغیردهنده دنیا، معتقد است: زمانی‌که کودک بودم، انیشتین مدت کوتاهی بود که درگذشته بود و سرانجام موفق نشده بود نظریه خود (نظریه همه چیز) را کامل کند. معادله این نظریه بلندتر از دو سانتیمتر نیست اما می‌تواند تمام قوانین فیزیک را شامل شود. امروز معتقدم که ما سرانجام این تئوری را پردازش کرده‌ایم که همان «نظریه رشته‌ها» نام دارد و برخی از جنبه‌های این نظریه در پروژه «برخورد‌دهنده بزرگ هادرون» (LHC) در سرن آزمایش شده‌اند. هرچند این ماشین برای ایجاد دوباره بیگ بنگ به اندازه کافی پرقدرت نیست اما امید است که بتواند برخی از ذرات جدید را کشف کند. فکر می‌کنیم که با کشف ماده تاریک، بیشترین توجه به نظریه «رشته‌ها» بشود.

پیش‌بینی اتفاقات زمان وقوع بیگ بنگ با «نظریه همه چیز»
کاکو در پاسخ سوال خبرنگار «لاستمپا» مبنی بر تبیین مفهوم و کاربردهای «نظریه همه چیز» این نظریه را شارح تمام قوانین فیزیک می‌داند: این نظریه پیش از هر چیز به ما خواهد گفت که قبل از بیگ بنگ چه اتفاقی افتاده است. به‌نظر می‌رسد که نظریه رشته‌ای، یک یا چند جهانی را به‌تصویر می‌کشد که در آن‌ها «بیگ بنگ‌ها» تکرار می‌شوند. مساله دیگری که می‌توانیم از آن نتیجه بگیریم سفر در زمان است. افراد زیادی این را نمی‌دانند اما در سال ۱۹۴۹ نخستین راه‌حل سفر در زمان را انیشتین کشف کرد. امروز صدها راه‌حل مختلف وجود دارند اما نمی‌دانیم تا چه حد عملی هستند. «نظریه رشته‌ها» می‌تواند در این مورد به ما پاسخ دهد.

نفت؛ همچنان انرژی بی‌رقیب
پروفسور میچیو کاکو در پاسخ به سوالی درباره «غیر ممکن‌ها» و وضعیت آینده دنیا عنوان کرد: فکر می‌کنم که ۱۰ سال آینده بسیار آشفته خواهد شد. هیچ جایگزین مناسبی برای نفت ارایه نخواهد شد، هرچند فناوری‌های بسیاری در این مورد در حال رقابت با هم هستند. فکر می‌کنم در حالی که قیمت سوخت‌های فسیلی به افزایش خود ادامه می‌دهد قیمت سوخت‌های خورشیدی کاهش می‌یابد و این دو در یک نقطه با هم تلاقی می‌کنند و در آن زمان وارد عصر هیدروژن خواهیم شد. سپس بین ۲۰ تا ۳۰ سال آینده گداخت هسته‌ای به یک شیوه امکان‌پذیر برای


کاکو در این کتاب قابل فهم، خواندنی و روشن‌گر می‌گوید: «هرچیزی که امکان‌پذیر نباشد، حتمی است!»

تولید انرژی تبدیل خواهد شد. 



کتاب «فیزیک ناممکن‌ها: بررسی علمی دنیای فیزرها، میدان‌های نیرو، دورفرستی و سفر در زمان» شامل سه بخش کلی است که در 15 فصل تنظیم شده است. در بخش نخست با عنوان «امکان‌پذیری‌های رده یک» درباره موضوعاتی همچون میدان‌های نیرو، نامرئی شدن، فیزرها و ستارگان مرگ، دورفرستی، تله‌پاتی، روان‌جنبانی، روبات‌ها، فرازمینیان و یوفوها، فضاناوها و پادماده و پادگیتی‌ها بحث به میان آمده است.

بخش دوم کتاب با عنوان «امکان‌پذیری‌های رده دو» شامل سه فصل است. تندتر از سرعت نور، سفر در زمان و جهان‌های موازی عناوین فصل‌های این بخش از کتاب است. ماشین‌های حرکت دایمی و پیش‌آگاهی نیز عناوین فصل‌های بخش سوم کتاب «امکان‌پذیری‌های رده سه» است.

میچیو کاکو، نویسنده‌ و دانشمند برجسته، در این کتاب با اطمینان مرزهای امروزین علم را در می‌نوردد و برای نخستین بار از دید یک کارشناس خبره به بررسی علم واقعی فردا می‌پردازد. زمینه‌ای که معمولا قلمرو نویسندگان علمی‌-‌‌تخیلی است. او از امکان‌پذیری علمی حرکت دایمی، میدان‌های نیرو، نامرئی‌شدن، توپخانه‌ پرتویی، پادگرانش و پادماده، دورفرستی، تله‌پاتی، روان‌جنبانی، روبا‌ت‌ها و سای‌بورگ‌ها، تندتر رفتن از نور، سفر در زمان، انرژی نقطه‌ای صفر، حیات فرا زمینی، حتی نهان‌بینی پرده بر می‌دارد.

نویسنده کتاب به ما نشان می‌دهد که چگونه چندتایی از این ایده‌ها عملا قوانین فیزیک را نقض می‌کنند. هیچگاه تفاوت بین امکان‌پذیر، نامحتمل و در شرف وقوع به این روشنی بیان نشده است. قلمرو علمی تخیلی در کجا پایان می‌پذیرد؟ واقعا به چه چیزهایی می‌توانیم دست پیدا کنیم؟ کاکو در این کتاب قابل فهم، خواندنی و روشن‌گر می‌گوید: «هرچیزی که امکان‌پذیر نباشد، حتمی است!»

میچیو کاکو متولد ۲۴ ژانویه ۱۹۴۷ در سن خوزه آمریکا است. این فیزیکدان آمریکایی با اصلیت ژاپنی در رشته فیزیک نظری دانشگاه هاروارد فارغ‌التحصیل شد و سپس از لابراتوار پرتوی برکلی، دکترای فلسفه گرفت. این فیزیکدان شهرت خود را به دلیل نوشتن یک بخش بسیار مهم از نظریه «رشته‌ها» به‌دست آورده است. نظریه رشته‌ها (Strings Theory) بر پایه نظریه کوانتوم لایه‌ای استوار شده و بیان می‌کند که ذرات بنیادی و ابتدایی یعنی الکترون‌ها، کوارک‌ها و سایر ذرات کیهانی زمانی که از فاصله دور مشاهده شوند رفتاری ذره‌ای دارند ولی در واقع ترکیبی از پیچ‌ها و حلقه‌ها و یا رشته‌های انرژی هستند که ارتعاشات متفاوتی دارند.

چاپ چهارم ترجمه کتاب «فیزیک ناممکن‌ها: بررسی علمی دنیای فیزرها، میدان‌های نیرو، دورفرستی و سفر در زمان» تالیف پروفسور میچیو کاکو و به ترجمه رامین رامبد، با شمارگان یک‌هزار و 200 نسخه در 400 صفحه و به بهای 16 هزار تومان از سوی انتشارات مازیار منتشر شده است.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۰ آوریل ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر

+ سیر تحول مطالعات و تحقیقات ارتباطات و توسعه درایران دکتر کاظم معتمد نژاد



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995