Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


انسان، ماشین و آن‌چه بین آنهاست

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[26 Apr 2016]   [ جنز کلاسن]

بشر امروز آن قدر توسط ابزارهای الکترونیکی محاصره شده که بعضی وقت‌ها سخت می‌توان گفت که کجا نقطه پایان ابزارها و نقطه شروع انسان‌ها است. از کامپیوترها و اسکنرها درنظر بگیرید تا ابزارهای همراه گوناگون؛ هر روز به تعداد انسان‌هایی که بیشتر عمرشان از طریق ابزارهای الکترونیکی با دنیا تعامل می‌کنند، اضافه می‌شود و در این میان تنها واسطه میان مغز و ماشین، حس‌های بینایی، شنوایی و لامسه است که در واقع بین بشر و ابزارها واسطه شده است. ولی تصور کنید که این حواس از معادله حذف شود و وسایل الکترونیکی به چشم، گوش وحتی دست و پای ما تبدیل شوند؛ و به این ترتیب انسان با نرم‌افزارها و سخت‌افزارهایی که خود ساخته است، با دنیای اطراف تعامل کند.

این تصویر را خیلی دور از دسترس ندانید، چراکه به تدریج در حال وقوع است. از نظر بالینی، واسطه‌های بین مغز و ماشین مثل کاشت حلزون گوش به خوبی شناخته شده است. هم‌چنین بیماران مبتلا به مرحله نهایی پارکینسون می‌توانند با روش تحریک عمیق مغز، دی.بی.اس تحت درمان قرار بگیرند. چه آن که طبق گزارش‌ها بیش از 30هزار کاشت برای کنترل علائم شدید حرکتی این بیماری صورت گرفته است. آزمایش‌های اخیر روی اندام‌های مصنوعی عصبی حاکی از آن است که برای چنین ابزارهایی، چه به صورت کاشت شبکیه یا ساقه مغز برای نابینایان و چه به شکل وسایل ثبت مغزی برای عضو مصنوعی کنترل کننده، ظرفیت عظیمی در آینده وجود خواهد داشت.

واسطه‌های میان مغز و ماشین که در خارج بدن قرار دارند، بر اساس نگارش‌های موج‌نگار مغزی، مهارت‌های ارتباطی بیماران معلول را بازیابی می‌کنند. تحقیقات روی حیوانات و تعدادی انسان نشان می‌دهد که کنترل کامل اعضای مصنوعی در زمان واقعی می‌تواند این فرصت را به فرد فلج بدهد که تحت اختیار مغز، روی پاهای مصنوعی بایستد و راه برود، ولو اینکه لازم باشد الکترودهایی مستقیما در مغز وی قرار بگیرند.

پیشرفت‌های آتی در علوم عصبی که با کوچک‌‌سازی وسایل میکروالکترونیک همراه است، امکان بهره‌گیری بیشتر از واسطه‌های بین مغز وماشین را فراهم می‌کند. هم‌چنین ترکیب مغز و ماشین، ماشین را به جزء لاینفک بدن فرد تبدیل می‌کند.

اخلاق و فناوری پزشکی
در اینجا چالشی میان تصورات بشری و عامل اخلاقی پیش می‌آید که اگر این فعالیت‌ها برای بازیابی توانایی افراد ناتوان است، آیا کار درستی است که از این فناوری‌ها برای ارتقای توانایی‌های افراد سالم نیز بهره بگیریم؟ البته ضروری است که استفاده از این گونه وسایل بایستی ایمن باشد و خطرهای اندکی برای شخص در پی داشته باشد. اما آن مسائل اخلاقی که از این فناوری‌ها ناشی می‌شود، چندان با آن‌چه درمورد معالجات رایج نظیر داروهای ضدافسردگی وجود دارد، متفاوت نیست. با این حال، گرچه فناوری‌ها و موقعیت‌هایی که در قالب وسایل واسطه میان مغز و ماشین عرضه شده، ممکن است جدید و ناآشنا به نظر بیاید، بیشتر سوالات اخلاقی برآمده از آن چالش‌های کمی را نشان می‌هد.

در ابزارهای پروتزی کنترل شده توسط مغز، سیگنال‌های ارسالی از سوی مغز توسط کامپیوتری که در وسیله تعبیه شده، رمزگشایی می‌شود تا برای تشخیص عملی که کاربر قصد انجامش را دارد، به کار گرفته شود. تشخیص‌ها گاهی اشتباه است که می‌تواند به موقعیتی خطرناک بیانجامد یا حداقل باعث شرمساری شود. حالا چه کسی مسئول این اعمال ناخواسته است؟ تقصیر از کامپیوتر است یا کاربر؟ آیا کاربر برای استفاده از عضو مصنوعی نیاز به چیزی مثل گواهینامه رانندگی یا بیمه دارد؟

روندی قضایی برای عضوی مصنوعی
خوشبختانه برای رسیدگی به مسئولیت عملکرد نامناسب زیستی و فناوری، روندی قضایی در نظر گرفته شده است. برای مثال افزایش دانش بشر نسبت به ژنتیک ، منجر به تلاش‌هایی برای رد مسوولیت‌پذیرى کیفرى شد که اساس آن بر این باور نادرست استوار بود که ژن‌ها، اعمال انسان را از قبل مقدر می‌کنند. این تلاش‌ها ناکام ماند و بعید به نظر می‌رسد که پیگرد‌های عصب‌شناختی بتواند دیدگاه‌های موجود را در آزادی اختیار و مسئولیت دگرگون کند. به علاوه که انسان‌ها عموما تحت کنترل ابزارهای خطرناک و غیرقابل پیش‌بینی نظیر خودروها و سلاح‌ها هستند. واسطه‌های میان مغز و ماشین، یک بسته‌ ابزار کاربری ارائه می‌کند که خیلی مصنوعی است، ولی هنوز فقط همین است. در چشم قانون، پذیرش مسئولیت نباید از رهایی از آن دشوارتر باشد.

ولی اگر ماشین مغز را تغییر دهد، چه؟ نتایجی که از آزمایش‌های اولیه تحریک مغز در نیم قرن اخیر به دست آمده حاکی از آن است که ارسال یک جریان الکتریکی به مغز می‌تواند به تغییر در شخصیت و رفتار فرد منجر شود. به کارگیری دی.بی.اس در بسیاری از بیماران مبتلا به پارکینسون که دچار عوارض حرکت غیر قابل کنترل با دارو هستند، مزایای مهمی را نشان می‌دهد.

عوارض جانبی احتمالی
با این وجود، در مقایسه با بهترین معالجات دارویی، دی.بی.اس وقوع تاثیرات منفی جدی بیشتری را نظیر اختلالات سیستم عصبی و روانپزشکی، و نرخ بالاتر خودکشی در بیماران نشان داده است. مطالعات موردی آشکار ساخته که پیش از تنظیم مجدد عوامل تحریک، جنون خفیف و تغییرات شخصیتی پیش می‌آید که بیمار نسبت به آن آگاه نیست و حتی به روابط خانوادگی وی صدمه زده است.

چنین مثال‌هایی عوارض جانبی احتمالی دی.بی.اس را نشان می‌دهد، ضمن این‌که اثرات نامشهود دیگری هم محتمل است. این درحالی است که حتی بدون تحریک، صرفا به‌کارگیری وسایل ثبت مثل پروتزهای حرکتی کنترل شده توسط مغز هم ممکن است باعث تغییر شخصیت بیمار شود. بنابراین بیماران باید برای تولید سیگنال‌های عصبی مناسب آموزش ببینند تا اندام مصنوعی به درستی هدایت شود. چنین کاری می‌تواند عوارضی جانبی روی وضعیت روانى، عملکرد حافظه‌ای یا آسیب کنترل تکلم داشته باشد.

با این وجود، مسئله اخلاقی تازه‌ای پدیدار نمی‌شود. عوارض جانبی در عمده درمان‌های دارویی، شامل داروهای روانپزشکی امری عادی است. به عنوان نمونه در سال 2004 میلادی اداره کل غذا و داروی ایالات متحده (اف.دی.ای) به تولیدکنندگان دارو اعلام کرد که روی انواع معینی از داروهای ضد افسردگی، درباره افزایش کوتاه‌مدت خطر ارتکاب به خود‌کشی در صورت مصرف توسط نوجوانان و نیاز به نظارت بیشتر روی افراد جوانی که مصرف دارو را به تازگی شروع کرده‌اند، هشدارهایی را چاپ کنند.

در مورد اندام‌های مصنوعی عصبی چنین مقولات مرتبط با ایمنی باید بالقوه شناسایی شده و برای مقابله با آن هرچه سریع‌تر اقدام شود. دیدگاه مرسوم نسبت به اصول اخلاقی زیست‌درمانی، مزایا و ریسک‌های موجود در این مداخله و میزان لحاظ شدن خودمختاری انسان را می‌سنجد. چنین سنجشی باید برای پیشنهاد توسعه به کارگیری دی.بی.اس برای درمان بیمارن دچار اختلالات روانپزشکی هم در نظر گرفته شود.

مریض کیست؟
به رغم پیدایش امیدهای بسیار، دردسترس بودن چنین فناوری‌هایی باعث پیدایش اختلاف هم شده است. برای مثال بسیاری از اعضای جامعه ناشنوایان از پذیرش کاشت حلزون امتناع کرده‌اند. این افراد، ناشنوا بودن را یک ناتوانی که نیازمند برطرف شدن باشد، نمی‌دانند و در عوض، آن را به عنوان بخشی از زندگی و هویت فرهنگی‌شان به شمار می‌آورند. برای آنها کاشت حلزون گوش بهبودی فراتر از کارکرد عادی است.

این‌که چه چیز بهبود و چه چیز درمان است بستگی به تعریف سالم و مریض دارد که البته تعیین چنین تعریفی واقعا دشوار است. برای مثال کریستوفر بروس، فیلسوف دانشگاه دلاور، بیماری را به مثابه یک انحراف آماری از «عملکرد نوعی یک‌گونه» تعریف می‌کند. ناشنوایی به طور قابل سنجشی از حالت معمول بشر متفاوت است و بنابراین یک بیماری به حساب می‌اید. این تعریف مستعملی است که به عنوان ملاکی برای تخصیص منابع درمانی به کار می‌رود.

از این منظر کاربرد درمانی کاشت حلزون گوش از نظر اخلاقی مشکلی ندارد. با این حال، آنیتا سیلورز، فیلسوفی دیگر از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سن‌فرانسیسکو و یک عملگرا و پژوهشگر؛ ناتوانایی چنین درمان‌هایی را به عنوان یک «استبداد از سوی افراد سالم» توصیف می‌کند که جهت وفق افراد ناشنوا با دنیایی است که با شنیدن طراحی شده و در نهایت دلالت دارد بر این‌که ناشنوا بودن، نوعی حقارت هم در پی دارد.

گرچه بسیاری از افراد به خاطر توسعه پیشرفت‌ها و آزمایش وسایل واسطه میان مغز و ماشین برای کمک به قابلیت‌های ناقص هیجان‌زده شده‌اند، ولی سیلورز نسبت به این‌که عضو مصنوعی بتواند به عنوان تدبیری جهت عادی‌سازی افراد معلول به کار گرفته شود، با دیده تردید نگاه می‌کند. البته ما باید این دسته از حساسیت‌ها را جدی بگیریم، ولی آنها نباید مانعی برای تحقیقات بیشتر روی واسطه‌های میان مغز و ماشین باشند.

فناوری‌های مرتبط با مغز باید به عنوان یک انتخاب شناخته شوند و نه فقط یک راه‌حل برای درمان فلج‌ یا ناشنوا بودن. البته هنوز این‌که آیا کاربردهای فناوری مربوط به مغز گزینه‌ای مناسب برای مداوا است یا نه، بستگی به پیشرفت فناوری و بر طرف کردن نگرانی‌ها از نظر ایمنی دارد.

آزمایش روی افراد سالم یا معلول؟
مسئله‌ای دیگر که شاید مبرم‌تر باشد، چگونگی حصول اطمینان از به حداقل رسیدن ریسک‌های موجود طی تحقیقات است. آزمایش‌های روی حیوانات احتمالا تمامی تاثیرات روانپزشکی و عصب‌شناختی را که واسطه‌های بین مغز و ماشین می‌توانند داشته باشند، نشان نمی‌دهد. به این دلیل، انجام تحقیقات روی بشر هم لازم است؛ ولی آزمایش پروتزهای حرکتی نورونی در افراد سالم از نظر اخلاقی درست نیست، چراکه خطر بروز خون‌ریزی، تورم، التهاب و دیگر تاثیرات ناشناخته و طولانی مدت وجود دارد.

افراد فلج که بیشتر از هر کس دیگری از این تحقیقات سود می‌برند هم مناسب‌ترین سوژه برای تحقیقات نیستند. به دلیل امکانات بسیار محدود درمانی و اغلب ناتوانایی‌های شدید، ممکن است این اشخاص در برابر ریسک موجود آسیب‌پذیر باشند. بهترین سوژه‌های تحقیق روی واسطه میان مغز و ماشین، افرادی هستند که پیش از این به دلایل دیگر یک الکتورد در بدنشان کاشته شده است. دلیل این امر آن است که آنها با کمترین ریسک اضافی ناشی از ملزومات تحقیق روبرو هستند و بر اساس امیدهای نادرست بر تصمیمشان باقی نمی‌مانند. بنابراین، در ابتدا باید این گونه بیماران برای تحقیقات در نظر گرفته شوند.

واسطه‌های بین مغز و ماشین نوید روش‌های درمانی جدیدی را می‌دهد و روند توسعه آنها باید ادامه یابد. بله، فناوری‌ها چالش‌هایی اخلاقی پیش رو دارند، ولی اینها از نظر مفهومی مشابه آنهایی هستند که اصول اخلاق پزشکی در قلمروهای درمان مشخص کرده است. در پایان باید گفت که اصول اخلاقی برای دست‌وپنجه نرم کردن با پرسش‌های پیش‌رو، به موازات و با همکاری تحقیقات علوم عصبی، به خوبی آماده شده است.

نوشته: جنز کلاسن، عضو هیئت‌علمی انیستیتوی اصول اخلاقی و تاریخ پزشکی در دانشگاه توبیگن آلمان
نیچر، شماره 7233 - ترجمه:علیرضا نورایی

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 80


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۶ آوریل ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995