Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


روند شكل گيري پارادايم مدرنيته در سازمانها

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[28 Apr 2015]   [ حميدرضا يوسفي معيد ]

 

مدرنيته به معناي اينكه ميتوان با فرض وجود نظم در پديدهها، بينظميها و آشفتگيها را با قدرت و اراده انسان تحت كنترل درآورد و مديريت كرد، تاثيرات شگرفی بر جوامع بشري داشته است، بهگونهاي كه روشهاي قديمي به تدريج از بين رفته و روشهاي مدرن جايگزين آن شده است. رويكرد مدرنيته بر اين اساس است كه اگر يك رويه عقاليي و علمي در ساختار سازمانها حاكم شود، آنگاه ميتوان شاهد بهوجود آمدن سازمانهاي موثر و كارا در توليد كاال و خدمات بود. در اين ساختاردهي، سازمان نيز همانند ساير پديدههاي موجود، به شكل سيستمی كه از مجموعهاي از اجزا تشكيل شده، شناخته ميشود. وقتي اين اجزا در كنار هم قرار ميگيرند و با يكديگر يكپارچه ميشوند، يك كل به وجود ميآيد كه از مجموع تك تك اجزا بزرگتر است. مدرنيته به منظور نيل به سازمان بهرهور، نياز به تعريف ساختارهاي مشخص و منظم، رويكردهاي عقالني، سطوح معين از اختيارات و پاسخگويي را الزم و ضروري ميداند. 

راهكار مدرنيته براي رسيدن به اهداف فوق، بروكراسي است. در سازمانهاي مدرن، بروكراسي با اعمال سلسله مراتب منظم، سرعت واكنش به تغييرات محيطي را باال ميبرد. از اينرو، رويكردهاي بروكراتيك، سهم بسيار بااليي را در طراحيهاي علمي سازمانها در قرن بيستم و در شكل جديد در قرن حاضر دارد. رويكردهاي علمي، مدعی توسعه جهان امروز ما براساس نظم و كنترل میباشد، بنابراين، بروكراسي با رويكرد نظم و كنترل عقاليي انسان در سازمانها، در راستاي رويكردهاي علمي قرار ميگيرد.

 

واژگان كليدي 

مدرنيته، تئوري سازمانهاي مدرن، تئوري كالسيك، سيستم، بروكراسي

تئوري سازمانهاي مدرن چيست؟

تئوري سازمان‌هاي مدرن مدعی تطبيق با رويكرد مدرنيته است كه موارد آن عبارتند از:

الف- تئوري سازمان‌هاي مدرن ادعاي جهاني بودن دارد، يعني اين تئوري قابل انتقال به هر فرهنگي مي‌باشد. ب- تئوري سازمان‌هاي مدرن ادعا مي‌كند كه رويكردهاي قديمي را قبول ندارد و راهكارهاي جديد براي درك و فهم سازمان به دست مي‌دهد. 

ج- تئوري سازمان‌هاي مدرن با ايجاد رويكردهاي منطقي و همسان براي همگان، از توسعه سازمان‌ها حمايت مي‌كند و با ايجاد ساختارهاي روشن از سطح اختيارات و عقالني بودن اين نظم‌ها، پاسخگويي را به‌وجود مي‌آورد و از سويي اين ساختار سلسله مراتب امكان اقتدارگرايي را در سازمان باال مي‌برد. 

د- قابليت اصلي كه درون تئوري سازمان‌هاي مدرن وجوددارد، امكان نيل به يك زبان سازماني حرفه‌اي را ممكن مي‌سازد. نتايج آن در قالب دوره‌هاي تحصيلي كسب وكار، برنامه‌اي

(MBA \Master of Business Administration) ومطالعات مديريتي قابل يادگيري است.

ريشههاي تاريخي تئوري سازمانهاي مدرن 

ريشه‌هاي تاريخي تئوري سازمان‌هاي مدرن به “دوره روشنگري اروپا” در قرن هجدهم باز مي‌گردد. دوره‌اي كه انسان اروپايي در يك چالش روشنگرانه و خالق به سوي درك جديدي از انسانيت پيش مي‌رفت. در اين نگاه، انسان مي‌توانست آزاد از قيد قدرت‌هاي غيرمعقول حاصل از استبداد و كليسا عمل كند. عقيده بر اين بود كه ما مي‌توانيم با تكيه بر عقالنيت خود، يك درك درست از خود و جامعه خود داشته باشيم و به كمك علم، طبيعت را بشناسيم.ايده‌آل علم اين است كه مي‌توان با استفاده از مشاهده حاصل از حواس پنجگانه، به فهم پديده‌هاي عالم رسيد و در ادامه با كاربرد تعقل مي‌توان تئوري‌ها را آزمود. با ظهور ديدگاه علمي، برداشت قدرت درك پديده‌هاي طبيعي اجتماعي با عينك علم، قوت گرفت. توسعه علم‌گرايي تاثيرات زيادي بر جنبه‌هاي مختلف زندگي در غرب گذاشت كه شامل سازمان‌ها نيز مي‌شد. 

تئوري كلاسيك در سازمانها 

يكي از خروجي‌هاي دوره روشنگري در مورد سازمان‌ها و به‌ خصوص در صنعت اتفاق افتاده است. نمود تئوري سازمان‌هايمدرنبودکهدرقالبتئوريكالسيكسازماني شكل گرفت. اين تئوري دو جريان خط فكري دارد:اول اینکه،نگاه اجتماعي واقتصادي آغازشده ازابتداي قرن نوزده، حل مساله زندگي آن روزرادرظهورسيستم كارخانه وتوسعه تجارت مي‌دانست، بنابراين ديگر مالكيت زمين به عنوان فاكتور اصلي زندگي كم رنگ شد. دوم، نقش سرپرستي و مديريت به عنوان وسيله كنترل كارخانه به‌وجود آمد. نقطه تمركزتئوري كلاسيك برتقسيم كاردرسازمان استواراست. اين ديدگاه توسط آدام اسميت (Adam Smith) در كارخانه سنجاق‌سازي مورد مطالعه قرار گرفت و نتايج آن در كتاب ثروت ملل (سال 1776ميلادي) آورده شد. پژوهشگران مختلف (به طور مثال، هچ)Hatch) 1997 ؛ اسكات1964 ))Scott( طبقه‌بندي‌هاي متفاوتي ارايه مي‌دهند كه به دو دوره كلاسيك و مدرنيته به شكل مجزا نگاه مي‌كنند ولي پژوهشگران ديگري نظير مك آلي( و همكارانش )2007( )McAuley( اين تقسيم‌بندي )كلالسيك و مدرنيته( را چندان متمايز قلمداد نكرده و در قالب پارادايم مدرنيته در سازمان‌هابيان مي‌كنند. 

سازمان همچون يك سيستم 

جانمايه اصلي مدرنيته در ايجاد عقالنيت و نظم در سازمان با نمود علمي، توسط رويكرد سيستمي قوت مي‌گيرد. تفكر سيستمي در موارد زير ضرورت دارد:

الف- نياز به طبقه‌بندي و اولويت‌دهي داده‌ها، اطالعات، وقايع و رويدادها.

ب- نياز به عارضه‌يابي مسايل به شكل منظم .

ج-نيازبه

شناسايي تاثيرات متقابل اجزاي سازمان بر يكديگر چستر برنارد (1938Chester Barnard( نياز به هم‌راستاسازي فعاليت‌ها به منظور انجام موثر عمليات را در ساخت سيستم در سازمان‌ها ضروری مي‌داند و از آنجايي‌كه افراد شاغل در سازمان، هريك اهداف خود را دارند، بنابراين مسئوليت مديريت، براي همسو كردن اهداف اشخاص در راستاي اهداف كل‌گرايانه سازمان ضروري است. تالكوت پارسونس )Talcott Parsons()1951( چهار عنصر كليدي را براي كاركرد موثر يك سازمان از نگاه سيستمي بيان مي‌كند كه از شخص گرفته تا خانواده و سازمان و اجتماع كاربرددارد. اين چهارعنصركليدي به شرح زيرمی‌باشد: 

الف- تمام سازمان‌ها هدف دارند.

ب- يكپارچگي در بين تمامي گرو‌ه‌ها و زيرسيستم‌هاي سازمان ضروري است. 

ج- درون‌مايههاي سازمان به‌سادگي قابل رويت نيست و عمدتا در قالب فرهنگ سازماني بيان مي‌شود. 

د- تطبيق با تغييرات محيطي منجر به ايجاد تعادل در سازمان شده يا تعادلي جديد به وجود مي‌آورد. 

از نگاه مدرنيته، توجه به اين چهار عنصر كليدي موجب ايجاد نظم و توازن در سازمان مي‌شود و امكان تنظيم و تعديل تغييرات محيطي را در سازمان به شكل برنامه‌ريزي شده به وجود مي‌آورد و از نگاه سيستمي، اين چهار عنصر، بلوك‌هاي اصلي يك سيستم انساني مي‌باشند. 

بروكراسي عامل ارتباط بين سازمان و جامعه در سازمانهاي مدرن 

در قلب يك سازمان مدرن، ايده بروكراسي قرار دارد و بروكراسي به‌ازاي هر پست سازماني، يك شخص متخصص و كارآمد مورد نياز است. در قلب يك ساختار بروكراتيك، فعاليت‌هاي سازمان به شكل غيرشخصي، غيرمغرضانه و كامال بي‌طرفانه انجام‌مي‌شود و اشخاص، قوانين بروكراتيك را بدون هيچ‌گونه ترسي دنبال مي‌كنند. وبر 1922(م())Max Weber ساختار بروكراتيك را يك انقالب در سازمان‌ها براي جلوگيري از اضمحالل سازمان در برابر خواسته‌هاي غيرمنطقي مستبدان و فئودال‌ها مي‌داند و معتقد است با رشد بروكراسي، ساختارهاي منطقي و عقالني بر سازمان‌ها حاكم مي‌شود. از سويي ديگر، وبر اعتقاد داشت كه بروكراسي ابزار كنترل سازمان‌هاي مدرن است و اگر در دست كساني قرار گيرد كه نيّت خوب نسبت به جامعه ندارند، موجب انحطاط در اهداف آن مي‌شود. به طور مثال، بسياري از ساختارهاي نظامي كه فجايع به بار مي‌آورند، انجام امور در آنها توسط افراد با بروكراسي‌هاي منظم صورت مي‌گيرد و فرد مسئول، صرفا در حال انجام يك ماموريت محول شده است؛ اين فرد وظيفه خود را انجام مي‌دهد و اگر ليست افرادي را كه بايد اعدام شوند يا به اردوگاه كار اجباري انتقال يابند، تكميل مي‌كند، چندان به عمق فجايع انساني اعمال خود نمي‌انديشد. 

نتايج 

سازمان نيز همچون ساير نهادهاي اجتماعي از روند تكاملي محيط خود تاثيرپذير است. درگذر جهان از ساختارهاي ما قبل مدرنيته به مدرنيته، سازمان‌ها تغييرات زيادي پيدا كرده‌اند و مدرنيته براي فهم و درك جهان هستي، رويكرد علمي را معرفي مي‌كند. با فرض اينكه يك رويه علمي، قابل تكرار، درك و انتقال براي همگان است؛ بنابراين با اين نگرش در سازمان، مي‌توان روش‌ها را براي تمامي سازمان‌ها عموميت بخشيد. از اين‌رو است كه رويكرد سيستمي و بروكراسي براي تمامي سازمان‌ها تجويز مي‌شود. رويكرد سيستمي باايجاد مكانيزم‌هاي تكرارپذير و پايدار، و همچنين، بروكراسي باايجاد عقالنيت و منطق قابل فهم همگان، در پشتيباني از ديدگاه علمي در سازمان‌هاي مدرن به‌وجود آمده‌اند.

 

حميدرضا يوسفي معيد عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي نراق


منابع


1-Barnard, C. \1938) The Functions of the Executive, Cambridge, MA: Harvard


University Press. 2-Hatch, M.J. \1997) Organization Theory: Modern, Symbolic and Postmodern Per-


spectives, Oxford: Oxford University Press. 3-McAuley, J. Duberley, J. Johnson, p.\2007)Organization Theory: challenges


and perspectives, Printice Hall. 4-Parsons, T. \1951) The Social System,


London: Routledge and Kegan Paul. 5-Scott, W.G. \1963) ‘Organization theory: An overview and an appraisal’, in K. Davis and W.G. Scott, Readings in Human Rela- 


tions, 2nd edn, New York: McGraw-Hil




 



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



سه شنبه ۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳ آوریل ۲۰۲۴

انسان گلوبال

+ بهترین آموزش‌های یادگیری ماشین با پایتون -

+ آیا فناوری AI جای انسان‌ها را خواهد گرفت؟ -

+ شبكه ها --

+ ایران، پس از رهایی یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ نسل دهه ۸۰، دنبال تغییر نیست، خود ِ تغییره! //

+ ۳ تغییر که برای آینده محتوا و بازاریابی باید بدانید محسن راعی

+ تفكر توسعه‌خواهي دکتر شهیندخت خوارزمی

+ برترین شغل‌های حوزه کامپیوتر در سال‌های آینده  مهسا قنبری

+ صنعت چهارم و ویروس جهان‌گشا سرآغازی بر یک تحول بزرگ  مهدی صنعت‌جو

+ انقلاب صنعتی چهارم و تحولات کار در آینده  علی حسینی

+ آینده جهان از زبان مدیر عامل شرکت بنز 

+ چند نفر در جهان هنوز روزنامه می خوانند؟ میثم لطفی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی 

+ روش های خودشناسی : تست شخصیت 

+ مهارت مدیریت افراد هرمز پوررستمی

+ خلاصه کتاب موج سوم؛ نوشته الوين تافلر تافلر

+ انسان، زندگی و دانایی رضا داوری اردکانی

+ جهان گیری (ویروس کرونا) و نظم سیاسی، فرانسیس فوکویاما برگردان رحیم باجغلی

+ تفکر سیستمی چیست ؟ هدی ولی‌پور زند

+ امریکای دوران ترامپ و موج سوم الوین تافلر  بهروز بهزادی (روزنامه نگار)

+ ویروس کرونا بحرانی سیاسی است نه پزشکی یووال نوح هراری:بی بی سی

+ «علم» ، «امید» و «بحران کرونا» 

+ اعتماد، به انسان یا به کرونا؟ مسئله این است کرونانت

+ موقعیت پساکرونایی انسان سعید قاسمی زاده

+ بعد از عبور از كرونا، ما كجا خواهيم بود؟ 

+ معنی تازه «سواد» در قرن ۲۱ حمیده احمدیان راد

+ انواع سازمان و انواع برنامه ریزی 

+ خلاصه کتاب: جهانی شدن فرهنگ، هویت 

+ تاریخ اجتماعی رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت 

+ مهارت های اساسی یک کودک قرن ۲۱ 

+ شکاف بین نسلی رسانه ای  دکتر حجت اله عباسی

+ انواع تفکر : تفکر انتقادی  مسیر آینده

+ عصر دانش‌ و ابعاد آن‌ دکتر پرويز حاجياني

+ فوکویاما علیه فوکویاما سیدمصطفی شاداب

+ مرگ مدرسه یا آیندۀ مدرسه؟ ابراهیم مجیدی*:

+ تافلر و فلسفه ی تربیت بازسازی گرایی عبدالله افراسیابی

+ تکنولوژی در جامعه فراصنعتی 

+ دانشگاه آرمانی‌شده: ضرورت دگرگونی معیارهای قدمایی فرهیختگی 

+ آرمانی‌سازی گذشته و آینده 

+ هویت چیست؟ 

+ زنده باد انقلاب! یووال نوح هراری

+ سرنوشت آینده بشریت چه خواهد شد؟ میچیو کاکو

+ شکل زندگی در ۵۰ سال آینده 

+ شخصیت شناسی آینده نگری 

+ کتاب انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر میچیو کاکو

+ آن بالا قفل شده است؛ جنبش ها را از پایین بیاغازید یادداشت‌های یک آینده‌پژوه

+ ۲۱ درس برای قرن ۲۱: کتاب تازه‌ای از یووال نوح هراری 

+ نگرانی‌های ما در قرن بیست و یکم بیل گیتس

+ بمب ساعتی در آزمايشگاه  یووال نوح هراری

+ آئين اطلاعات  

+ انقلاب صنعتی چهارم و نشانه های ظهور 

+ «انسان خداگونه» در انتظار فردا فرد پطروسیان

+ نقد کتاب « آموزش و دموکراسی در قرن ۲۱» اثر نل نادینگز؛ 

+ جامعه اطلاعاتی و جنسیت سها صراف

+ پیامدهای مدرنیت آنتونی گیدنز

+ فرهنگ در جهان بدون مرز 

+ فرهنگ جهانی چیست؟ 

+ نظم نوین جهانی 

+ «انسان سالاری»، محور جامعه اطلاعاتی. 

+ از خانه‌های زیر آب تا تور گردشگری به مریخ! 

+ پیش‌بینی جزئیات زندگی انسان در دو قرن آینده. 

+ مهارت های زندگی در قرن بیست و یکم  آسیه مک دار

+ «گردشگری»صنعتی میلیارد دلاری و استوار بر پایه ی آینده نگری پیشینیانِ فرهیخته ی ما رضا بردستانی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (3) – بخش پایانی دکتر همایون مهمنش

+ زندگی ما و زندگی آنها  علی دادپی

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (2) دکتر همایون مهمنش

+ سیستم های پیچیده و تفکر سیستمی (1) دکتر همایون مهمنش

+ پیش‌بینی آینده غیرممکن شده است فرانسیس فوکویاما

+ آیندگان ما را به‌سبب کدام خطای اخلاقی ملامت خواهند کرد؟ 

+ مقدمه‌ای برای همه آینده نگری‌ها/ ضروری‌ترین علمی که در کشور ما به آن بی‌اعتنایی می‌شود رضا داوری اردکانی

+ قدرت آینده مهدی صنعت‌جو

+ از عصر اطلاعات تا عصر مولكول. مترجم : فيروزه امين

+ تفاوت‌های حیرت‌انگیز فرزندان 

+ عجیب‌ترین قوانین ترافیکی دنیا> از جریمه خودروهای کثیف تا منع راندن خودروی مشکی در روزهای خاص 

+ فناوری‌های مورد استفاده در جنگ‌های آینده چه خواهند بود؟ 

+ موج فراصنعتی چه کسانی را خواهد برد هرمز پوررستمی

+ مدیریت استراتژیک پورتفولیو پروژه ها در هلدینگها و سازمانهای بزرگ  

+ ضرورت آینده پژوهی و نگاه به آینده به عنوان نقش برجسته روابط عمومی نوین 

+ تکنولوژی علیه تبعیض اندرو فینبرگ

+ آیا فکرعبور جایگزین رمز عبور می شود​​​​​​​ سید محمد باقر نوربخش

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی۲ 

+ جامعه اطلاعاتی, دگرگونی تکنولوژی های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و تحول در روابط انسانی 

+ نمایش زندگی اجتماعی در جامعه اطلاعاتی  مانا سرایی

+ سخنرانی بیل گیتس درباره بیماری‌های فراگیر، بهداشت جهانی و حملات بیولوژیکی حمیدرضا تائبی

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات دکتر امین گلستانی

+ روندهای علم و فناوری در سال 2017 حمدرضا میرزایی

+ دو گروه از جوانان در برابر « قانون کار » ونسا پینتو برگردان سعید جوادزاده امینی

+ اندیشیدن به آینده نظریه اجتماعی: آری به جامعه‌شناسی محمدرضا مهدیزاده

+ نقش جامعه اطلاعاتی در تحولات فرهنگی 

+ تحلیل اقتصادی آزادی دکتر محسن رنانی

+ آیا در کارها حضور بشر لازم است؟ 

+ آینده‎پذیری: چالش اساسی آینده‎پژوهی در جهان در حال توسعه. 

+ اثرات اقتصادی جامعه اطلاعاتی در جهان 

+ چگونه انسان‌ها از صد درصد توانایی مغز خود استفاده می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ آیا اینترنت اشیا ما را به ابر انسان تبدیل خواهد کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ آیا سیاست می تواند از قرن 21 جان سالم به در ببرد؟. کنت میناگ

+ آینده، اکنون است ـ بخش اول آرش بصیرت

+ آینده، اکنون است ـ بخش دوم آرش بصیرت

+ سیاست‌گذاران همه کشورها خواهد بود. 

+ جهانی شدن و آموزش و پرورش 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995